Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Gezocht: stinkende oksels voor wetenschappelijk onderzoek UGent

Gezocht: stinkende oksels voor wetenschappelijk onderzoek UGent
Beeld Thinkstock

De UGent voert onderzoek naar een nieuw soort deodorant die geurtjes tegengaat met bacteriën. Daarvoor is de universiteit op zoek naar proefpersonen met sterk geurende oksels, meldt De Standaard.

Okselgeur wordt bepaald door het evenwicht van verschillende bacteriën. Hebben corynebacteriën het overwicht, dan is een sterke lijfgeur het gevolg. Ze zetten vetten en hormonen op de huid immers om in chemische verbindingen met een geurtje, terwijl stafylokokken niet-geurende stoffen produceren.

Op basis daarvan voert bio-ingenieur Chris Callewaert van de UGent onderzoek naar een probiotische deodorant. “Transplantaties waarbij gunstige bacteriën naar een andere persoon worden overgebracht, zijn succesvol maar omslachtig en het effect is niet blijvend”, zegt hij aan De Standaard

Daarom wil Callewaert nagaan of stafylokokken aangebracht kunnen worden via een spray. Die bevat de bacteriën in slapende vorm. Wanneer ze in contact komen met zweet, zouden ze actief worden. Een eerste kleine test bij 16 mensen was alvast veelbelovend.  

Een eerste kleine test bij 16 mensen was alvast veelbelovend

Onderzoek op grotere schaal moet nu aantonen hoe de deodorant op langere termijn functioneert. Callewaert is daarvoor op zoek naar 60 proefpersonen tussen 18 en 65 jaar.