Luister naar

Verdeeld Ierland stemt over het ongeboren leven

Nieuws
Tot op het bot verdeeld stemmen de inwoners van Ierland vrijdag over het afschaffen van het grondwetsartikel dat abortus verbiedt. ‘Een abortus, legaal of illegaal, is altijd schadelijk.’
Jesse Westerbeke
woensdag 23 mei 2018 om 22:24

Dublin

‘Er komen aan de lopende band mensen aan mijn voordeur’, vertelt David Farrell, hoofd van de afdeling Politics and International Relations van de universiteit in Dublin. ‘Ook is er een heuse posteroorlog gaande.’

Volgens de peilingen gaat het spannend worden. Op dit moment heeft het pro-abortuskamp een voorsprong – in een peiling van Sky News gaf 47 procent van de mensen aan voor afschaffing te stemmen, terwijl tegenstanders van abortus 37 procent van de stemmers tot zich kunnen rekenen. Veel mensen twijfelen echter nog en de voorsprong van het pro-abortuskamp loopt al weken terug. Jos Elkins, politicoloog aan de Universiteit van Dublin, vindt het moeilijk te zeggen wie er gaat winnen. ‘Het zal ongeveer fifty-fifty worden.’

De Ieren stemmen vrijdag via een referendum over hun grondwet, waarin staat dat de Ierse staat zowel het leven van ongeborenen als van moeders wil beschermen. Kiezers krijgen de vraag voorgelegd of ze dit artikel willen intrekken. Op dit moment is abortus verboden, behalve als het leven van de moeder gevaar loopt.

De campagne is emotioneel, omdat veel mensen persoonlijk bij het onderwerp betrokken zijn. Ruim drieduizend vrouwen reizen elk jaar naar het buitenland om een abortus uit te laten voeren. Zij stellen dat dit erg traumatisch is en dat abortus daarom moet worden gelegaliseerd.

Maar, reageert Anthony McCarthy van de Society for the Protection of Unborn Children (SPUC), ‘een abortus is, legaal of illegaal, altijd schadelijk.’

Tegenstander Gavin Boyne zei tegenover ABC News dat hij zonder abortusverbod niet had geleefd. Zijn moeder was van plan hem te laten aborteren, maar door het verbod op abortus werd Gavin toch geboren. ‘Ik ben niet religieus’, vertelde hij tegen de nieuwszender. Dat bevestigt het beeld dat ook veel niet-religieuze mensen tegen de afschaffing van het verbod zullen stemmen tijdens het referendum.

De scheidslijn zal eerder via het platteland (tegen abortus) en de stad (voor abortus) lopen dan via godsdienstige lijnen.

In plaats van religieuze argumenten, benadrukken beide zijden nu vooral compassie, liefde en vertrouwen, zegt politicoloog Elkins. Volgens hem hebben ze geleerd van het referendum over het homohuwelijk in 2015, toen de voorstanders succes hadden met hun nadruk op liefde.

eindsprint

De prolifebeweging profileert zich daarom met de kreet ‘Love Both’: heb zowel moeder als (ongeboren) kind lief. Ze wordt gesteund door prolife-organisaties uit Amerika. Die waren van plan advertentiecampagnes op te zetten. Twee weken voor het referendum besloten Facebook en Google echter advertenties over het referendum te weren. Na Trump en de Brexit wilden ze niet weer in een politiek mijnenveld belanden.

Ondanks de voorsprong in de peilingen voorspelt Elkins dat het abortuskamp het nog moeilijk gaat krijgen. ‘Er is veel bangmakerij in de prolifecampagne, bijvoorbeeld dat een op de vijf zwangerschappen tot abortus zal leiden, dat er bijna geen mensen met het downsyndroom meer zullen zijn, et cetera.’

SPUC-woordvoerder Anthony McCarthy stelt dat die zorg terecht is. In het Verenigd Koninkrijk gebeurde dat volgens hem na de legalisering van abortus ook. ‘In de praktijk kan je daar nu een abortus krijgen op aanvraag.’

Beide kampen willen op het laatste moment nog zwevende kiezers overhalen. De organisatie achter de prolifecampagne heeft dan ook geen tijd om vragen te beantwoorden. ‘We moeten nu campagnevoeren, anders kost ons dat stemmen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het eerste werkbezoek brengt de koning aankomende dinsdag aan een kankerbehandelcentrum. Samen met koningin Camilla zal hij daar medisch specialisten en patiënten ontmoeten.

Koning Charles pakt zijn werk weer op na kankerdiagnose: 'Enorm dankbaar voor de goede wensen'

De Britse koning Charles hervat volgende week zijn publieke taken buiten de deur. De koning legde zijn publieke werkzaamheden begin februari neer nadat hij had bekendgemaakt kanker te hebben en daarvoor behandeld te worden.

Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.