Direct naar artikelinhoud
RecensieSolo: A Star Wars Story **

Geen vonk te bekennen en veel opvulmateriaal: Solo is Star Wars op z'n dunst

Emilia Clarke en Alden Ehrenreich in Solo: A Star Wars StoryBeeld RV - Jonathan Olley /Lucasfilm Ltd.

Solo: A Star Wars Story

**

Sciencefiction

Regie Ron Howard.

Met Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Donald Glover, Woody Harrelson, Thandie Newton.

135 min. In 134 zalen.

Han Solo is, anders dan zijn naam suggereert, nauwelijks een moment alleen in Solo: A Star Wars Story, de spin-off over de jonge jaren van het personage uit de ruimtesage van George Lucas, met Alden Ehrenreich in de rol van Harrison Ford. Eerst is er jeugdvriendinnetje Qi’ra (Emilia Clarke), door Han noodgedwongen achtergelaten op zijn vijandige thuisplaneet. Dit valt Han enorm zwaar, wat gezien de statische dialoog tussen hem en Qi’ra weinig voorstelbaar is: geen vonk te bekennen. 

Han tekent voor het keizerlijke leger, maar stapt vlot over naar een opportunistische bende overvallers, met als hoofdman een weinig betrouwbaar vaderfiguur (Woody Harrelson). Ook is er de charmante ritselaar en metgezel Lando Calrissian (Donald Glover), bekend uit de eerste Star Wars-reeks, van wie Han dat snelle ruimteschip wint in een kaartwedstrijd. En uiteraard treft Han z’n Chewbacca: de prequel doet uit de doeken hoe dat onverwoestbare huwelijk tussen mens en Wookie ontstond.

Maar Ron Howard, die de regie van Solo: A Star Wars Story overnam na het ontslag van duo Phil Lord en Chris Miller, weet geen eenheid te smeden van het script, dat bestaat uit een reeks onvoldoende vernuftig verbonden spektakelbrokken. Bijna een kwart van de filmtijd wordt gereserveerd voor een fraai geanimeerde, maar ook beschamend ongeïnspireerde zweeftreinoverval, die je zo kunt losschroeven van de scènes ervoor en erna. 

En er is meer opvulmateriaal: wéér het ruimteschip dat op het nippertje ontsnapt aan een kolossaal ruimtewezen. De reusachtige worm zat al in The Empire Strikes Back (1980), dus varieert Star Wars nu eens met een ruimteinktvis. Rogue One (2016), het niet bijster door de fans gekoesterde en met wegwerpcast opgetuigde eerste deel in deze Star Wars-prequelreeks, bevatte meer ideeën én spectaculairdere ruimteveldslagen. Solo is Star Wars op z’n dunst.

Wie Han Solo acteert, acteert Harrison Ford. Maar werkt dat wel?

‘Zeg ze dat ik je álle informatie gaf die nodig is Han Solo te spelen, maar dat je er niks over mag zeggen.’ Dat was de tip – de enige tip – die Harrison Ford (75) gaf aan opvolger Alden Ehrenreich (28), toen die vroeg hoe hij dat het beste kon aanpakken, Han Solo acteren in Solo: A Star Wars Story. Typisch Ford: relativerend en nuchter. Een vrijbrief ook: knul, doe toch gewoon wat je wilt met die rol.