© rr

Voorstel CD&V dat opbrengst afschaffing gratis huisvuilzakken naar klimaatmaatregelen gaat wordt goedgekeurd

De meeropbrengst van het afschaffen van de vier gratis huisvuilzakken per persoon in Zoersel, zal integraal naar klimaatmaatregelen gaan. De meerderheidspartijen keurden het voorstel van de CD&V mee goed.

Kristin Matthyssen

Al jarenlang kreeg elke inwoner van Zoersel jaarlijks vier gratis huisvuilzakken. De nieuwe meerderheid verwees naar een uitdrukkelijke vraag van OVAM om deze verdeling te stoppen, als argument voor haar beslissing tot afschaffing van de gratis huisvuilzakken. "We beseffen maar al te goed dat we verder moeten evolueren naar 'de vervuiler betaalt', maar een afschaffing zonder enige compensatie betekent wel dat elke Zoerselaar meer zal moeten betalen. Voor een gezin van 5 bijvoorbeeld is het gevolg een meerkost van 36 euro per jaar," aldus CD&V-fractieleider Roel Van Elsacker. "In totaal moet de Zoerselse belastingbetaler per jaar meer dan 150.000 euro extra ophoesten."

CD&V verzette zich tijdens de gemeenteraad niet tegen de afschaffing, maar vroeg wel om een compensatie, onder de vorm van een belastingvermindering of in de vorm van Zoerselcheques. Zo wensten zij de belastingverhoging voor de bevolking ongedaan te maken. De meerderheid van N-VA, Open VLD en Groen ging niet akkoord.

Nadat de voorstellen voor compensatie waren verworpen, kon CD&V in extremis via het voorleggen van een amendement wel afdwingen dat de vrijgekomen middelen integraal naar klimaatmaatregelen zullen gaan. "Als er dan toch een extra bijdrage van de burger wordt gevraagd, zijn we tevreden dat die zal aangewend worden voor een concreet doel.", stelt voormalig burgemeester en OCMW-voorzitter Katrien Schryvers, "We zullen er op toezien dat dit budget in de meerjarenplanning hiervoor ook wordt opgenomen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER