Tijd voor een jubeljaar waarin we schulden kwijtschelden? ‘Bijbels principe én financieel verstandig’

Opinie
De gemeente Arnhem is begonnen met een experiment waarbij de gemeente de schulden van inwoners aflost. Het plan moet huishoudens die langdurig in zware schulden zitten, uit de brand helpen.
Suzanna de Vries • redacteur
zaterdag 27 april 2024 om 18:00 aangepast 18:30
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.'
'Mensen kunnen zo verstrikt raken in schulden dat er nauwelijks een uitweg is.' beeld nd

nieuwe kans

Tjaard Barnard, predikant

Het Oude Testament (Leviticus 25) kent het begrip jubeljaar: een jaar van herstel door vrijlating van slaven en kwijtschelding van schulden. Het land moest terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Er is geen bewijs dat het ooit heeft plaatsgevonden, toch is het een mooi principe en fantastisch dat Arnhem het nu probeert. Wie eenmaal in de schulden zit, komt er amper uit. Incassobureaus verdienen goud geld door mensen uit te knijpen die geen stuiver hebben. Mensen raken steeds dieper in de put. De sociale ellende – zeker voor kinderen in een gezin – is niet te overzien. Hopelijk geeft het mensen – met goede begeleiding – een nieuwe kans. Misschien niet eens duur voor wat het kan opleveren.

op de schopJolanda..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Fractievoorzitter PvdA GroenLinks en voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.

Frans Timmermans: 'Pas op, want extreem-rechts holt persvrijheid uit en speelt het spel gewiekst'

Met de opkomst van extreem-rechts in Nederland staat de vrijheid van meningsuiting onder druk. Laat Italië, waar de premier procedeert tegen journalisten, een afschrikwekkend voorbeeld zijn, betoogt Frans Timmermans.

Afbeelding

Gaat u bijna met pensioen? Vraag uw werkgever naar de cursus Eerste Hulp bij Ouderenzorg

Werknemers die binnenkort met pensioen gaan, moet je nú een cursus geven, zodat ze als maatschappelijk reservist opgeroepen kunnen worden. Dat is de wens van Gerard Hazenkamp, oud-voorzitter van de ouderenbond PCOB.

Vergaderzaal Europees Parlement in Brussel. Op de voorgrond zitten de tolken.

NSC-plan maakt Europees bestuur niet beter. En de mogelijkheid om Brussel te controleren ook niet

Onder het motto van goed bestuur wil het NSC van Pieter Omtzigt het Europees Parlement kleiner maken en ook anders laten verkiezen. Dat is volgens Hans Vollaard een onhaalbaar, ondoordacht en ook onwenselijk plan.

Marktdag op het grote Visserijplein in Rotterdam West Delfshaven.

Kerken, stap uit je witte bubbel en zoek contact met mensen van wie je kunt leren

Je krijgt gemakkelijker contact met mensen die op je lijken. Maar groei van de kerk betekent ook: kleurrijker worden, schrijft Marien Kollenstaart, protestants predikant, die kerken hierbij helpt.

Het moge wel duidelijk zijn dat de beslissingen die Israël vandaag neemt, een grote bijdrage zullen leveren aan het vormgeven van de toekomst van het land.

Israël staat ook op het gebied van wapenbezit voor een keuze die heel verkeerd uit kan pakken

In Israël wordt naar de Verenigde Staten gekeken als een land met te veel wapens en te weinig wetten. Maar als er nu niet stevig op de rem wordt getrapt, wordt Israël net zo’n land, waarschuwt onderzoeker Jonathan Metzl.

In de afgelopen dertig jaar is de Franse overheid niet in staat geweest om de zo noodzakelijke economische hervormingen door te voeren. Als ze al enige moed daartoe toonde, werd ze prompt geconfronteerd met protestacties.

Voorstel om EU-budget te verdubbelen is onaanvaardbaar. Dan gaan we fors meer belasting betalen

Frankrijk vraagt meer geld van de EU en daar zullen ook de Nederlanders voor moeten gaan betalen. Volgens Jan Schippers is de reden dat de Fransen zelf geen impopulaire maatregelen willen nemen.