LIVE. Rusland zet druk op Oekraïens leger in noordoosten

© EPA-EFE

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne doet Europa en de wereld daveren op zijn grondvesten. Volg de belangrijkste ontwikkelingen hier op de voet.

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Wim Verhaert

Oekraïense aanval bij oliedepot in bezette regio Loehansk

Volgens het Russische persbureau Tass heeft het Oekraïense leger vrijdagavond laat een aanval uitgevoerd en een brand veroorzaakt bij een olieopslagdepot in de Oekraïense regio Loehansk die door Rusland bezet wordt. Oekraïense bloggers en Telegram-kanalen melden dat een depot in de stad Rovenky is getroffen en postten beelden van de brand.
Sofie Geusens

Washington kondigt bijkomende militaire hulp voor Oekraïne aan

De Verenigde Staten gaan Oekraïne voorzien van bijkomende militaire steun ter waarde van 400 miljoen dollar (371 miljoen euro). Dat blijkt vrijdag uit een mededeling van het Witte Huis.
Volgens Amerikaanse media bestaat de hulp onder meer uit artillerie, munitie voor luchtafweer, antitankmunitie, gepantserde voertuigen en andere wapens.
Het hulppakket komt er uitgerekend op de dag dat Oekraïne melding maakt van een groot Russisch grondoffensief in de regio Charkiv, in het noordoosten van het land. De Russische soldaten proberen er "door de verdedigingslinies heen te breken", zegt het Oekraïense ministerie van Defensie.
Het is al de derde keer in minder dan drie weken tijd dat de VS militaire hulp aan Kiev aankondigen. Eind april werd al twee keer een steunpakket beloofd, voor in totaal 7 miljard dollar. Het Witte Huis hoopt zo een deel van de verloren tijd weer in te halen. De plannen voor bijkomende Amerikaanse steun aan Oekraïne werden immers maandenlang geblokkeerd in het Congres.
Voor de vrijdag aangekondigde hulp zullen de reserves van het Amerikaanse leger worden aangesproken. Daardoor zal de levering snel kunnen plaatsvinden.
Sofie Geusens

Zelenski spreekt van "hevige gevechten" in regio Charkov na Russisch offensief

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt vrijdag er "hevige gevechten" aan de gang zijn in de grensregio bij Charkov, de stad in het noordoosten van het land. Rusland lanceerde daar een grondoffensief.
Op een persconferentie bevestigde Zelenski dat Rusland een nieuwe golf van een tegenoffensief is gestart. Maar hij verzekerde dat de legerstaf "op de hoogte was" en voorbereid. "Er zijn hevige gevechten aan de gang", zei Zelenski. 
Een bron binnen het Oekraïense legercommando zegt dat Rusland een "bufferzone" wil creëren. Zo zou Oekraïne niet langer kunnen toeslaan in de Russische regio Belgorod, die het geregeld onder vuur neemt. 
Door de Russische bombardementen wordt het stadje Vovtsjank, dat nog ongeveer 3.000 inwoners telde, intussen ontruimd, zegt Tamaz Gambarasjvili, hoofd van de lokale militaire administratie. Ook bewoners van naburige gemeenten worden geëvacueerd.
Sofie Geusens

Twee doden en vijf gewonden bij Russische aanval in regio Charkov

Intensieve Russische beschietingen van Oekraïense grensnederzettingen in de noordoostelijke regio Charkov in combinatie met een grondaanval hebben ten minste twee burgers gedood, aldus een plaatselijke functionaris.
Een persoon werd gedood en vijf raakten gewond in de stad Vovchansk, en nog een werd gedood in het nabijgelegen dorp, zei de regionale gouverneur Oleh Synehubov op Telegram.
Jef Van Hoofstat

"Russische troepen zijn kilometer opgerukt nabij Voltsjansk"

De Russen zijn één kilometer opgeschoven naar het noordoosten van de Oekraïense regio Charkov in de buurt van Voltsjansk. Dat meldt een hooggeplaatste Oekraïense militaire bron. Volgens persagentschap Reuters zei de bron dat het Russische leger van plan was om tot 10 kilometer op te rukken in de regio in een poging om een bufferzone in te stellen.
Jef Van Hoofstat

Oekraïne stuurt versterking naar Charkov na hevige Russische aanvallen 

Oekraïne heeft militaire versterkingen gestuurd naar het noordoosten van het land, om Russische aanvallen in grensgebieden van de regio Charkov af te slaan. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Russische troepen probeerden in de vroege ochtend door het front te breken met pantservoertuigen, maar werden teruggeslagen. "Gevechten van verschillende intensiteit gaan door," aldus het ministerie.
Jef Van Hoofstat

Oekraïne evacueert burgers uit grensdorp door Russische beschietingen

Oekraïense autoriteiten hebben geholpen bij de evacuatie van burgers uit het dorp stad Voltsjansk en omliggende gebieden in de regio Charkov, als gevolg van intensievere Russische beschietingen. Dat meldt een plaatselijke functionaris. "De meerderheid vertrekt met eigen vervoer. Maar tegelijkertijd organiseren we samen met het humanitaire centrum vervoer voor degenen die geen auto hebben," vertelde Tamaz Gambarashvili, hoofd van het militaire bestuur van Voltsjansk.
Jef Van Hoofstat

"Rusland voert aanvallen op in Oekraïense regio Charkov, en probeert front te doorbreken"

Russische troepen hebben vrijdagochtend geprobeerd om het front te doorbreken na beschietingen van de stad Vovchansk, in het noordoosten van de Oekraïense regio Charkov. "Rond vijf uur vanmorgen probeerde de vijand door onze defensieve linies te breken", meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. "Tot nu toe hebben we dat afgeweerd, maar de gevechten gaan door."

Ook gouverneur Oleh Synehubov van de oblast Charkov meldt dat de pogingen werden afgeslagen, en dat de Oekraïense troepen "vol vertrouwen hun posities vasthielden en geen meter verloren". Synehubov schrijft ook toe dat Rusland niet de middelen heeft om de stad Charkov binnen te vallen, en dat de grensacties een "provocatie" waren.
Jef Van Hoofstat

Sabotage, brandstichting en plannen voor een aanslag: Russische acties in Europa worden agressiever

Veiligheidsdiensten merken een “intensivering” op van Russische acties in Europa. Op verschillende plekken is er sprake van spionage, maar ook voor ‘fysieke acties’ schrikken de Russen niet meer terug. “Ze willen de steun aan Oekraïne in gevaar brengen, en nu is het hun moment.” Lees hier meer (+).
Jef Van Hoofstat

België maakt 9 miljoen vrij om Oekraïense energie-infrastructuur te herstellen

België trekt 9 miljoen euro uit om energie-infrastructuur in Oekraïne te helpen herstellen. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) aangekondigd. Rusland voert regelmatig aanvallen uit op energiecentrales en andere energie-infrastructuur in Oekraïne. Tijdens een aanval in maart werden tien grote energiecentrales vernield op één dag, en sinds de Russische invasie in Oekraïne meer dan twee jaar geleden is de helft van alle Oekraïense energie-infrastructuur beschadigd of vernield, staat in een persbericht van Gennez. "Honderdduizenden mensen hangen af van deze centrales om zich warm te houden, te koken, en zich te wassen."
"Het bljift belangrijk dat we niet alleen wapens sturen, maar ook humanitaire hulp voor de bevolking en steun voor de wederopbouw", stelt Gennez. Het Belgische geld zal gaan naar het United Nations Development Programme, een VN-organisatie die gespecialiseerd is in economische ontwikkeling. Die zal het gebruiken om energie-infrastructuur te herstellen rond Charkov, een stad in het oosten van Oekraïne, dicht bij het front. Het UNDP-programma zet in op meer verspreide energiebronnen, zoals zonnepanelen, zodat de vernieling van één installatie niet onmiddellijk honderdduizenden mensen zonder stroom zet.
Jef Van Hoofstat

Poetin benoemt Misjoestin opnieuw tot premier van Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft Michail Misjoestin opnieuw benoemd tot zijn eerste minister. Dat meldt parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin. Het Russische parlement moet nog stemmen over de benoeming, maar dat is slechts een formaliteit.
Misjoestin is al premier sinds 2020, toen hij de fakkel overnam van Dmitri Medvedev, de huidige vicevoorzitter van de Nationale Veiligheidsraad. De vroegere topman van de fiscus wordt beschouwd als een technocraat zonder eigen politieke ambities. Poetin legde dinsdag de eed af voor zijn vijfde ambtstermijn als president, wat automatisch leidde tot het aftreden van de regering. Misjoestin zal vrijdag voor het Russische parlement uitleggen hoe hij het sociale, economische en defensiebeleid van president Poetin zal uitvoeren, aldus Volodin.
Ans Debruyne

Duitsland koopt Amerikaanse artillerie voor Oekraïne

Duitsland gaat betalen voor de levering van drie Amerikaanse raketartilleriesystemen aan Oekraïne. Dat maakte de Duitse defensieminister Boris Pistorius donderdag bekend na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin in Washington D.C. Het gaat om mobiele raketartillerie van het type Himars. "Ze komen uit de voorraden van de Amerikaanse strijdkrachten en zullen door ons worden betaald", zei Pistorius.
Guy Stevens

Zelenski stuurt baas van zijn veiligheidsdienst de laan uit

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de baas van zijn persoonlijke veiligheidsdienst de laan uitgestuurd. Dat blijkt uit een decreet dat donderdag is gepubliceerd. De beslissing komt er twee dagen nadat de Oekraïense autoriteiten melding hadden gemaakt van de ontmanteling van een Russisch complot om Zelenski te vermoorden.

Zelenski ondertekende een decreet om "Sergej Leonidovitsj Rud te ontslaan uit zijn functie van baas van het Departement voor de beveiliging van de staat Oekraïne", zo luidt het in de tekst die donderdag is gepubliceerd. Het departement, UDO, is verantwoordelijk voor de bescherming van de president, andere hoge staatsfunctionarissen en belangrijke overheidsgebouwen.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU maakte dinsdag bekend dat ze twee kolonels van UDO had opgepakt die ervan verdacht worden meegewerkt te hebben aan een aanslag op Zelenski en andere hooggeplaatste functionarissen in opdracht van Moskou. Een van de doelen was om militairen dicht bij de veiligheidsdienst van Zelenski te rekruteren om hem "te gijzelen en te vermoorden".
Guy Stevens

Rusland trekt soldaten terug uit Armenië

Rusland gaat een aantal soldaten en grenswachters terugtrekken uit Armenië. Dat heeft de woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin donderdag aangekondigd, een dag na een gesprek van Poetin met de Armeense premier Nikol Pasjinian. "Pasjinian verklaarde dat er momenteel geen nood meer aan is, vanwege de evolutie van de situatie", zo verklaarde woordvoerder Dmitri Peskov. "President Poetin is akkoord gegaan en besloot tot de terugtrekking van onze militairen en grenswachters". 

Peskov gaf niet mee om hoeveel militairen het gaat. Volgens Hayk Konjoryan, de fractieleider van de regeringspartij in het parlement, zou het gaan om de militaire posten en grensposten die sinds eind 2020 werden opgericht in vijf Armeense regio's. De terugtrekking slaat niet op de grootste Russische militaire basis in het land, in Gyumri, waar ongeveer 3.000 soldaten gelegerd zijn.  

Armenië is een bondgenoot van Moskou, maar de voorbije maanden heeft Jerevan steeds meer afstand genomen. Het land verwijt de Russische troepen dat ze niet tussenbeide zijn gekomen bij de militaire overname door Azerbeidzjan van de separatistische enclave Nagorno-Karabach in september 2023. De enclave was tot dan toe voornamelijk door Armeniërs bewoond. 
Guy Stevens

Oekraïense drone raakt Russische raffinaderij op 1.200 kilometer van grens

Het Oekraïense leger zou met een drone een Russische raffinaderij in de republiek Basjkirostan geraakt hebben, op een recordafstand van bijna 1.200 kilometer van de grens met Oekraïne. Dat meldt een bron uit de Oekraïense defensiesector aan het Franse persbureau AFP. "Een langeafstandsdrone heeft een bezoek gebracht aan de republiek Basjkirostan, waar ze de raffinaderij Neftekhim Salavat van Gazprom heeft geraakt", zo deelde de bron mee. 

Volgens de bron gaat het om een record. De drone vloog 1.500 kilometer om de raffinaderij van Salavat, één van de grootste in Rusland, te treffen. Salavat, een stadje van zo'n 150.000 inwoners, ligt op ongeveer 1.200 kilometer van de grens tussen Rusland en Oekraïne. 

Op Telegram bevestigde de leider van Basjkirostan, Radi Chabirov, dat er een droneaanval was geweest in de industriële zone van Salavat. Dat veroorzaakte rookontwikkeling in een deel van de raffinaderij, maar er vielen geen gewonden en de raffinaderij kon normaal blijven functioneren, aldus de bewindsman.
Michael Temmerman

Gents burgemeester Mathias De Clercq ontmoet Oekraïens president Volodimir Zelenski

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq heeft donderdag in Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski ontmoet tijdens een internationale stedentop, waar onder meer de heropbouw na de oorlog op de agenda stond. "We hebben vanuit de Europese steden onze steun betuigd en ons engagement om samen te werken rond de wederopbouw van Oekraïense steden", zegt De Clercq.
De Clercq was door Oekraïne uitgenodigd als vicevoorzitter van het Europese stedennetwerk Eurocities, het grootste stedennetwerk van Europa. De 'Second Annual International Summit of Cities and Regions' vindt plaats op 8 en 9 mei in Kiev en is een initiatief van de Oekraïense president Zelenski. Meerdere Oekraïense steden zoals Kiev, Lviv, Charkiv en Odessa maken deel uit van het Europese netwerk en "Europadag" 9 mei is voor Oekraïne symbolisch belangrijk.
Michael Temmerman

Poetin dreigt opnieuw met kernwapens

De "strategische troepen" zijn steeds klaar voor de strijd. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd op de Dag van de Overwinning, een feestdag ter herdenking van de sovjetoverwinning tegen het naziregime. Hij bedoelt daarbij de Russische kernwapens.
Poetin woonde het militaire defilé bij op het Rode Plein. Volgens Russische media namen meer dan 9.000 soldaten, militaire voertuigen, raketlanceerders en gevechtsvliegtuigen deel aan de optocht. 
Weinig buitenlandse staatshoofden woonden de plechtigheid bij. Poetin was omringd door enkele bondgenoten, onder wie de leiders van Wit-Rusland, Kazachstan, Laos, Cuba en Guinee-Bissau.
"Rusland zal er alles aan doen om een wereldwijd conflict te voorkomen. Maar tegelijk zullen we niet aanvaarden dat men ons bedreigt", zei Poetin. De 71-jarige Russische president heeft onlangs nog nucleaire oefeningen bevolen met troepen die gelegerd zijn in de buurt van Oekraïne. 
Michael Temmerman

IN BEELD. Militaire parade op Russische 'Dag van de Overwinning'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen