Belgaimage

Nergens in de eurozone vinden mensen het zo moeilijk om aan cash te geraken als in België

Nergens in de eurozone vinden mensen het zo moeilijk om aan cash geld te geraken als in ons land. Dat is een van de conclusies uit een grootschalig onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) in de 20 landen die de euro gebruiken. Hoewel het cashgebruik fors daalt, klaagt bijna 1 op de 4 Belgen over de toegang tot geldautomaten.

Samen met de nationale centrale banken peilde de ECB in de 20 eurolanden naar het betaalgedrag. Uit de studie blijkt dat cash in 2024 nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel was in de hele eurozone, met 52 procent van alle betalingen in verkooppunten. Het aandeel blijft wel krimpen: in het vorige rapport in 2022 was nog sprake van 59 procent en in 2019 - voor de coronapandemie - zelfs nog 72 procent.

In België zakte het aantal cashbetalingen dit jaar tot 39 procent, in 2022 was dat nog 45 procent. Daarmee staat ons land op hetzelfde niveau als Estland. Alleen in Luxemburg, Nederland en Finland hebben elektronische betalingen nog meer ingang gevonden.

Maar terwijl het cashgebruik in ons land fors daalt, heerst er bij de Belgische respondenten ook onvrede over de toegang tot geldautomaten. Bijna 1 op de 4 Belgen (23 procent) vindt het vrij tot zeer moeilijk om aan cash te geraken. Ter vergelijking: in de rest van de eurozone is dat 13 procent.

In ons land hebben de 4 grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING België en Belfius) sinds enkele jaren het bedrijf Batopin opgericht om hun bankautomatennetwerk te beheren en beter te spreiden. Maar de uitwerking van die plannen lijkt maar niet op kruissnelheid te komen, waardoor Batopin al meermaals op de vingers is getikt door de federale regering.

Nog niet echt heel mobiel

Opvallend is ook dat mobiele betaalapplicaties in België nog geen echte doorbraak hebben gekend. Terwijl 53 procent van alle betalingen in verkooppunten met betaalkaarten gebeuren, gaat het om maar 3 procent met apps. 

Daarmee bengelt België onderaan de lijst, samen met Slovenië en Hongarije. Gemiddeld gebeuren in de eurozone al 6 procent van de betalingen met een app, uitschieter is Nederland met 19 procent.

Zowel voor kaart- als appbetalingen geldt voor heel de eurozone: hoe jonger het doelpubliek, hoe meer ze worden gebruikt. Het omgekeerde geldt voor contant geld: zo betalen 65-plussers nog in 57 procent van de gevallen met cash, tegenover 45 procent bij 18- tot 24-jarigen.

En cryptomunten?

Volgens het onderzoek van de ECB bezit 12 procent van de Belgen cryptomunten zoals bitcoin. Dat is een forse groei in vergelijking met 2 jaar geleden: toen had amper 4 procent van de Belgen cryptomunten. Wellicht heeft dat te maken met de waarde van bitcoin: die is verdrievoudigd. Het zijn vooral jongere mensen die crypto kopen. En ze doen dat vooral als investering. Een minderheid gebruikt crypto om ermee te betalen.

Cash aanvaarden

Voor onderlinge betalingen wordt in minder dan de helft van de gevallen nog cash gebruikt in de eurozone: het gemiddelde ligt op 41 procent. Ook daarbij ligt het aandeel in België nog fors lager op amper 25 procent.

De aanvaarding van cash blijft in België overigens nagenoeg stabiel op zowat 9 van de 10 verkooppunten. In de hele eurozone gaat het om 95 procent, evenveel als in 2022. 

Meest gelezen