Stoere tempeliers zamelen als “soldaten van God” speelgoed en kledij in voor het goede doel

© mvn

“Als soldaten van God helpen we mensen in nood”, zegt Guy Van Autreve. De man zamelt samen met zijn Brugse tempeliersorde kleren en speelgoed in voor de vzw Moeders voor Moeders.

Danny Lingier

Templars DL of Defence League Brugge, met thuisbasis in café De Cité in Zwankendamme, werd vijf jaar geleden opgericht en telt zo’n 25 leden. “Waar Templars DL Brugge voor staat? We zijn soldaten van God of de helpende hand van God”, zegt grandmaster Guy Van Autreve.

“De Brugse tempeliers hebben een rijke historie. Je vindt ze terug in alle geschiedenisboeken. We zijn geen motorclub, maar we hebben wel een duidelijk missie: mensen in nood helpen. We beschermen onze cultuur en onze eigen mensen. Mensen in nood kunnen rekenen op onze steun en hulp, bijvoorbeeld in geval van dierenmishandeling of ander onrechtvaardige situaties.”

Hartverwarmende reacties

De Brugse Templars komen elke eerste zondag van de maand samen in hun stamkroeg in Zwankendamme. “Wie zich geroepen voelt, is welkom. Er geldt wel een wachttijd van enkele maanden. Nieuwe leden wordt in die periode gescreend.”

De groep startte enkele weken geleden een inzamelactie voor Moeders voor Moeders, een vzw die zich inzet voor arme gezinnen in Vlaanderen. “De reacties zijn heel hartverwarmend”, vertelt Van Autreve.

“De voorbije dagen zijn we druk in de weer geweest met het inzamelen van kleertjes en speelgoed. De respons is bijzonder groot. We vulden al enkele bestelwagen met bruikbaar materiaal. Het toont aan dat dergelijke initiatieven mensen niet koud laten.” Samen met Gino Sneppe en Renzo Garcet coördineert Guy Van Autreve de inzamelactie.

Meer verdoken armoede

Danny Bout, die in Zedelgem al 25 jaar een hulpdepot voor de vzw De Helpende Hand runt, is heel blij met de actie. “We zijn heel dankbaar”, zegt de man. “Er is steeds meer verdoken armoede. Niemand loopt ermee te koop, maar in grotere steden merk je toch schrijnende situaties.”

“De armoede stijgt, maar het valt ook op dat mensen steeds meer spullen schenken”, aldus nog Bout. “Dat doen ook de Templars, als ruwe bolsters met een gouden hart.”

De inzamelactie loopt tot 3 februari. Wie materiaal heeft, kan terecht bij De Cité 0476-09.40.84, Renzo Garcet 0474-21.92.76 of Gino Sneppe 0473-34.23.49.