© epe/efe

Kerst-controverse in Italië: “Wat als… het kindje Jezus in een rubberboot ligt?”

Is de ‘immigranten-versie’ van de kerststal in Castenaso een aanval op de christelijke cultuur? Of net een prachtig en sterk beeld?

auline valkenet

‘Pathetisch.’ ‘Een aanval op onze christelijke cultuur.’ ‘Misbruik van een traditie voor politieke propaganda.’ Op de Facebookpagina van Castenaso, een stadje bij Bologna, bots je op een lawine van negatieve oordelen over het idee van burgemeester Stefano Sermenghi.

De burgervader bedacht dat er in de traditionele kerststal een rubberboot centraal moest staan, nu er ook dit jaar weer ruim honderdduizend Afrikaanse bootmigranten in Italië zijn beland. Op het plein in Castenaso ligt nu een grijze rubberboot met daarin een grote houten Maria die een kleine houten Jezus vasthoudt. Naast de boot staat Jozef, en verderop staan de drie koningen, de os en de ezel. Onder de rubberboot ligt een blauw zeil dat de Middellandse Zee uitbeeldt.

Vanwege alle kritiek op de controversiële kerststal lichtte Sermenghi zijn keuze op het lokale tv-station toe: ‘De rubberboot is een teken van openheid naar migranten toe, maar tegelijkertijd een verzoek om respect voor de tradities van de Italianen.’ Hij wilde een statement maken, legt de burgemeester aan andere media uit, omdat veel mensen hun mond vol hebben over integratie en het verwelkomen van bootmigranten, maar weinigen concreet iets bijdragen.

Weggehoond

In Italië, nog altijd een behoorlijk katholiek land met de paus en het Vaticaan in het midden ervan, is het gebruikelijk om in december overal kerststallen op te tuigen. Ze verschijnen in allerlei soorten en maten op pleinen, in kerken, in gemeentehuizen en in scholen. Italianen kunnen buitengewoon creatief zijn en dat uit zich ook daarin. De laatste jaren is er altijd wel één kerststal waar massaal over wordt gevallen. Die met daarin een paar vrouwen met boerka’s, bijvoorbeeld, werd weggehoond. Ook het ontbreken van de kerststal in een school met veel islamitische leerlingen werd niet geaccepteerd. De kritiek is steeds dat een Italiaanse, christelijke traditie wordt ondermijnd.

Bisschop boos

Burgemeester Sermenghi stelt dat dit in zijn geval echt niet de bedoeling is: hij beweert de kerststal met rubberboot nota bene vooraf met de parochie te hebben besproken. Maar de bisschop van Bologna vindt Sermenghi’s schepping helemaal niks. Monsignor Ernesto Vecchi zegt in de regionale krant Il resto del Carlino: ‘In een kerststal hoort Jezus in een voederbak te liggen en nergens anders. Dat staat voor God, de rijkaard, die zich voor ons arm heeft gemaakt. Er mag best een rubberboot in een stal aanwezig zijn, maar daar mogen Maria en het kindje niet in zitten.’

Op de Facebookpagina van Castenaso blijken een hoop inwoners het niet eens met de bisschop. Iemand schrijft dat een kerststal staat voor liefde en acceptatie, en de plaatselijke ‘immigranten-versie’ daarom een schot in de roos is. En iemand anders schrijft: ‘Als Jezus nu zou worden geboren, zou hij op zo’n rubberboot willen worden geboren, op zee, tussen de zwaksten, tussen de mensen die worden afgewezen. Onze kerststal is dit jaar een prachtig en sterk beeld.’