© eva

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Jan Peumans dient klacht in bij gouverneur over weigering bijkomende punten

Riemst
Meerderheid: CD&V (14)Oppositie: N-VA (5), Team Riemst (5), Vlaams Belang (1)

Nieuw raadslid: In opvolging van Mathieu Cleuren (Team Riemst), die tot grote verbazing van vriend en vijand met onmiddellijke ingang en om persoonlijke redenen ontslag nam als raadslid, legde Hilde Festjens uit Membruggen de eed af als nieuw raadslid. Zij zal de resterende 8 maanden van de huidige bestuursperiode volbrengen. Raadsvoorzitter Davy Renkens (CD&V) wenste haar alle succes toe en sprak ook zijn waardering uit voor het werk van de Cleuren.

Sterrenregister: Net als heel wat andere gemeenten gaat ook Riemst een sterrenregister openen waarin ouders hun stilgeboren kindje - na een zwangerschap van minder dan 140 dagen - kunnen laten registreren. “Deze inschrijving heeft geen juridische, maar vooral een symbolische waarde”, zegt bevoegd schepen Joël L’Hoëst (CD&V). “Het sterrenregister staat open voor ouders die inwoner zijn van Riemst of waarvan het kindje in Riemst geboren werd, ongeacht de zwangerschapsduur. De ouders ontvangen een symbolische akte van aangifte. Op de nieuwe begraafplaats in Riemst-centrum komt ook een sterrenboom waarin de ouders een gegraveerd naambordje kunnen hangen.” Alle raadsleden stemden in met het voorstel.

Bijkomende punten: Tussen raadslid Jan Peumans (N-VA) en raadsvoorzitter Davy Renkens (CD&V) ontstond een vinnige discussie over de punten die Peumans toegevoegd had aan de agenda. “Ik heb een vijftal punten toegevoegd en daarvan haalden slechts twee effectief de agenda”, aldus Peumans. “Twee punten worden behandeld als ‘vragen van raadsleden’ en eentje wordt zelfs helemaal afgevoerd omdat het ‘de vraag te veel’ is. Dit kan niet en gaat in tegen de fundamentele rechten van de raadsleden. Ik ga klacht indienen bij de gouverneur over deze handelswijze.”

Raadsvoorzitter Renkens was categoriek: “Mijnheer Peumans, ik heb uw goede raad om het huishoudelijk reglement strikt toe te passen opgevolgd. Daarin staat duidelijk dat elk raadslid het recht heeft om twee vragen te stellen, geen drie. Bovendien moet elk toegevoegd punt voldoen aan een aantal eisen wat betreft motivering, eventuele financiële gevolgen en besluitvorming en dat is niet het geval.” Peumans verzette zich hiertegen en wilde een ernstig debat over onder andere het Masterplan Kanne. Toen hij aanvoelde dat dit er niet kwam, trok hij de vragen in en besloot: “Dan dien ik het voorstel volgende vergadering opnieuw in als extra punt.”  (eva)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer