Direct naar artikelinhoud
Rubens

Rubens promoot Vlaanderen in San Francisco

In april opent in het Schone Kunstenmuseum van San Francisco een grote Rubens-tentoonstelling, die mee door Vlaanderen wordt ondersteund.Beeld Pieter Dumon

Volgend jaar pakt het Fine Arts Museum in San Francisco uit met een grote Rubens-tentoonstelling. De Vlaamse overheid grijpt die gelegenheid aan om de eigen regio in de kijker te zetten en pompt 100.000 euro in de expo.

In de Verenigde Staten is nu eenmaal alles bigger en better. En dus trekt ook het Fine Arts Museum alle registers open voor hun Rubens-expositie. Meer dan tachtig werken van de oude meester, uit alle hoeken van de wereld, worden volgend jaar in het museum samengebracht. Een krachttoer die volgens de museumdirectie 175.000 bezoekers moet lokken. 

The Early Celebrity of Peter Paul Rubens, zoals de expo officieel heet, focust op de Antwerpse periode van de schilder, die zich tussen 1608 en 1620 opwierp als de markantste schilder van de stad en ver daarbuiten.

Net omwille van die specifieke invalshoek trekt de Vlaamse overheid 100.000 euro uit voor de expositie. “Deze tentoonstelling zet het rijke Vlaamse erfgoed in de kijker, maar geeft Vlaanderen ook een gezicht in het buitenland”, laat Vlaams minister-president Geert Bourgeois weten. “Het zet Vlaanderen op de kaart.” 

Onder de noemer Flemish Masters wordt de komende drie jaar een hele reeks activiteiten op poten gezet rond het leven en werk van Van Eyck, Bruegel en Rubens

Ook Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) zet zijn schouders onder het initiatief. Hij ging deze week in het Fine Arts Museum langs om daar, samen met museumdirecteur Max Hollein, de concrete samenwerkingsmogelijkheden te bekijken. “De Rubens-expo is bijvoorbeeld een ideale gelegenheid om ons Flemish Masters-project onder de aandacht te brengen.” 

'Christus op het stro' gaat naar de Westkust

Onder die noemer worden de komende drie jaar een hele reeks activiteiten op poten gezet rond het leven en werk van Van Eyck, Bruegel en Rubens. Gatz: “We hopen daarvoor ook een aantal leden van de uitgebreide community van het Fine Arts Museum warm voor te maken.”

Daarnaast wordt nagedacht over lezingen van en rondleidingen door Vlaamse Rubens-kenners in het Amerikaanse museum en doet Vlaanderen ook op het vlak van bruiklenen een duit in het zakje. Het KMSKA stuurt Christus op het stro, een werk dat nu in de kathedraal van Antwerpen hangt, voor een paar maanden naar de Amerikaanse Westkust.

De expo in San Francisco loopt van 6 april tot 2 september 2019.