Plus ArtikelDe Kern 

Waarom het geen probleem is dat het aantal werkzoekenden in Limburg opnieuw stijgt

Dominiek Claes

Vanaf 1 mei is het zo ver. Dan moeten alle personen met een leefloon zich verplicht inschrijven bij de Vlaamse tewerkstellingsdienst VDAB. Dat moet mee helpen om de werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen op 80 procent te krijgen. Daarbij wordt er nauw samengewerkt met de lokale besturen en OCMW’s. Zodra de betrokkene is ingeschreven bij de VDAB, zal het OCMW kunnen bepalen of het de begeleiding naar werk zelf opneemt of dat het daarvoor een beroep doet op de VDAB. Door de verplichte inschrijving zal VDAB alvast een duidelijk zicht krijgen op alle leefloongerechtigden die stappen naar werk kunnen zetten.

LEES OOK. Verplichte inschrijving bij de VDAB, terugbetaling contactlenzen en geen kwartier wachten voor alcoholtest: dit verandert op 1 mei

In Limburg hebben we zo lang niet gewacht. De Limburgse VDAB is samen met de lokale besturen en OCMW’s al sinds het begin van dit jaar bezig met het inschrijven van leefloners. Niet alleen leefloners trouwens, maar ook personen met een ziekte-uitkering of Oekraïense en andere vluchtelingen. En met goed gevolg. Volgens cijfers van VDAB Limburg waren er vijf jaar geleden amper 1.531 Limburgse leefloners ingeschreven bij de VDAB. In maart van dit jaar waren er dat al bijna 3.000 (2.886 om precies te zijn). Limburg telt naar schatting in totaal zo’n 4.000 leefloners. Hun aandeel in het totaal van de ‘klanten’ van VDAB Limburg is daardoor van 5 naar 10 procent gestegen.

We gaan zelfs nog een stap verder in Limburg. Zo is er een experiment gestart in West-Limburg en Welzijnsregio Noord-Limburg om personen met een leefloon via een shuttlebus naar het opleidingscentrum van VDAB in Bilzen te brengen. Met het doel om leefloners zonder rijbewijs of met andere mobiliteitsdrempels toch intensief te kunnen begeleiden, in de hoop hen zo duurzaam aan de slag te krijgen. En voor mensen die - om welke reden dan ook - nog helemaal niet klaar zijn om in een job te stappen, wordt samengewerkt met gespecialiseerde organisaties om die sociale, medische of psychologische drempels weg te werken.

Dat de Limburgse werkzoekendenstatistieken daardoor wat minder mooi ogen, nemen we er met plezier bij. Inderdaad, het aantal werkzoekenden in Limburg is onder meer door het inschrijven van al die leefloners al maanden weer aan het stijgen. Maar bij de tussentijdse evaluatie van het actieplan SALKTurbo bleek al dat Limburg toch maar mooi zijn historische achterstand in de werkzaamheidsgraad tegenover de rest van Vlaanderen, zo goed als weggewerkt heeft. Naast gidsregio voor reconversie, mag Limburg straks ook gidsregio in activering genoemd worden.

LEES OOK: Wat heeft SALKTurbo tot nog toe opgeleverd? Meer mensen aan het werk, maar productiviteit hapert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer