© Archiefbeelden

Veroordeling van Harvey Weinstein voor verkrachting ongeldig verklaard

Een rechtbank in New York heeft de veroordeling van Harvey Weinstein (72) uit 2020 ongeldig verklaard. De man kreeg destijds een celstraf van 23 jaar opgelegd voor verkrachting en seksueel misbruik. Het is niet duidelijk of er een nieuw proces volgt, de openbare aanklager moet nu beslissen of het de voormalige Hollywood-producer opnieuw wil vervolgen.

jvh
Bron: Reuters

Weinstein werd in 2020 door een rechtbank in New York veroordeeld voor twee aanklachten van verkrachting en seksueel misbruik, en kreeg toen een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd. Een hogere rechtbank in New York heeft donderdag echter beslist dat de rechter destijds een cruciale fout heeft gemaakt: hij stond toe dat de openbare aanklager tientallen vrouwen liet getuigen over aanranding door Weinstein, ook al maakten die feiten geen deel uit van de aanklachten waarvoor de man op dat moment terechtstond.

© AFP

Volgens vier van de zeven rechters van het New York Court of Appeals reden genoeg om de veroordeling van Weinstein te vernietigen. Ze noemen het “flagrante fouten”, die een eerlijk proces in de weg hebben gestaan. “Wij concluderen dat de rechtbank een fout heeft gemaakt door getuigenissen toe te laten over vermeend seksueel gedrag tegen andere personen dan de aanklagers in de onderliggende misdrijven”, staat te lezen in rechtbankdocumenten.

Nieuw proces?

De beslissing betekent niet dat er automatisch een nieuw proces tegen Weinstein zal volgen. Het is het bureau van de openbare aanklager in het district Manhattan die daarover een beslissing moet nemen. Volgens persagentschap AP beveelt de rechtbank wel aan om de rechtszaak weer over te doen.

Weinstein zal hoe dan ook niet vrijkomen: de man werd in 2023 ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar voor een verkrachtingszaak in Californië, en die veroordeling blijft wel overeind. Weinstein zit zijn straf momenteel uit in een gevangenis in New York.

Voor het schandaal stond Weinstein bekend als één van de machtigste figuren in Hollywood. Zijn veroordeling werd destijds als een historische gebeurtenis gezien, de onthullingen over zijn wangedrag vormden in 2017 het startschot voor de #MeToo-beweging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer