© inarco architects

Zo ziet Galgenweel er binnenkort uit

Er zijn meer details bekend over de wakeboard-installatie die wordt gebouwd op het Galgenweel, de zeilvijver op Linkeroever. Het Aartselaarse bedrijf Eaglefish wil tegen eind maart 2018 beginnen. “Het wordt echt hightech”, zegt Jef Van Heurck van Eaglefish.

dennis van damme

Dat er een 400 meter lange wakeboardkabel op het Galgenweel komt, las u eerder al in uw krant. Nu zijn er ook simulaties van architectenbureau ­Inarco klaar die in detail weergeven hoe de installatie er moet uitzien. Naast de kabel zelf komen er acht obstakels die wakeboarders kunnen gebruiken om ‘tricks’ op uit te voeren.

Elektronisch polsbandje

“Zowel voor beginnende wakeboarders als voor de meer ervaren rotten zijn er obstakels op maat”, zegt Van Heurck. “De kabel haalt een snelheid van ruim 30 kilometer per uur. Het bijzondere aan onze installatie is dat alles volledig digitaal geregistreerd wordt. Reserveren gebeurt online en bij aankomst krijg je aan de balie een elektronisch polsbandje. Daarmee kan je niet alleen je locker openen en op slot doen, maar we kunnen ook registreren hoe lang je al in het water bent. We weten ook wie er vaak valt en dus wat extra begeleiding nodig heeft.” Er kunnen tot vijf wake­boarders tegelijk gebruikmaken van de kabel.

Er komt ook een nieuwe horecazaak met een terras op het water. “We zijn nog in gesprek met verscheidene potentiële uitbaters”, zegt Van Heurck. “Gezien de unieke locatie, is de interesse groot.”

Meerdere tegelijk

Wakeboarden is een populaire sport bij jongeren, maar ook als teambuilding heeft het zijn charme. Eaglefish baat in het Gentse Destelbergen al een kleinere wakeboardkabel uit. Die stond eerder al op het Galgenweel. Het verschil is dat deze kabel slechts twee masten heeft, waardoor er niet meer dan één wakeboarder tegelijk gebruik kan van maken. De nieuwe kabel op het Galgenweel is een zogenaamde zesmaster, met een grotere capaciteit.

De officiële opening is gepland op 30 maart. Een dag later is de kabel open voor het grote publiek. De werkzaamheden beginnen binnen twee weken. Aan het groen langs het Galgenweel wordt slechts minimaal geraakt, verzekert Van Heurck.