© rr

Dagelijks gaat 180 miljoen liter drinkwater verloren door slechte staat van waterleidingsnet

Door lekken in het Vlaamse waterleidingsnet gaat er elke dag 180 miljoen liter drinkwater verloren. Dat zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) op basis van een rapport van de vereniging voor Vlaamse water- en rioleringsbedrijven Aquaflanders. Het verlies loopt op tot een virtuele waarde van 280 miljoen euro per jaar, geld dat de drinkwatermaatschappijen via werkingskosten doorrekenen op de waterfactuur, zegt Beenders.

Een nulverlies voor drinkwaterleidingen bestaat niet, benadrukt Beenders, maar de studie toont volgens hem wel aan dat de resultaten op zijn zachtst gezegd beter kunnen. Per kilometer Vlaamse waterleiding lekt nu gemiddeld 2.900 liter drinkwater per dag weg. De slechtst scorende drinkwatermaatschappij verliest 7.500 liter per kilometer, ofwel 6.000 liter meer dan de kleinste verspiller.

Beenders spoort minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) aan tot actie en vraagt ook hoorzittingen in het parlement. “Het is toch al te gek dat we in de zomer met een watertekort kampen waardoor we onze auto’s niet mogen wassen en landbouwers hun velden niet mogen besproeien, terwijl er elke dag zoveel water verloren gaat?”, meent hij.

Geen overleg

De sp.a’er vraagt ook meer transparantie en efficiëntie van de sector zelf. Volgens Beenders gebruiken drinkwatermaatschappijen vandaag al technieken om waterverliezen te beheersen, maar plegen ze daarover nauwelijk overleg.

“Drinkwatermaatschappijen hebben niet enkel een economische opdracht maar moeten ook duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Het rapport van Aquaflanders spreekt van ‘aanwezige actieplannen’ per watermaatschappij, maar de opvolging ervan moet strikter en beter”, zegt hij.

Vlaanderen telt in totaal iets meer dan 62.000 km waterleidingen, verdeeld over acht drinkwatermaatschappijen. De scores van de verschillende maatschappijen zijn niet bekend: in de studie van Aquaflanders kregen ze enkel een nummer, iets wat de Vlaamse Milieumaatschappij VMM overigens betreurt omdat de maatschappijen zo niet gestimuleerd worden om de lekken te beperken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER