donderdag 19 juli 2018 - Lommel
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Een simulatie van hoe het nieuwe woon-zorgcentrum met vier vleugels er zal uitzien. hbvl

Nieuw woon-zorgcentrum krijgt vorm achter oud ziekenhuis

Werf loopt vertraging op door archeologische vondsten

Lommel

Achter rusthuis de Bekelaar, in het oude ziekenhuis van Lommel, zijn de werken gestart voor een nieuw en modern complex. De komende jaren wordt er een modern woon-zorgcentrum met in totaal 120 bedden gerealiseerd. In het voorjaar van 2020 kunnen de bewoners hun intrek nemen in de eerste afgewerkte vleugels. De werken liepen wel al vertraging op door de vondst van een grote hoeveelheid prehistorische vuurstenen op de werf.

Enkele jaren nadat in 2005 de Lommelse kliniek naar Overpelt verhuisde, werd woon-zorgcentrum De Bekelaar ondergebracht in de oude ziekenhuisgebouwen. “We zitten hier met 78 bedden in een gebouw uit de jaren 1940. Dat heeft zijn beperkingen, natuurlijk. Kort na de opening in 2007 zijn we al begonnen met de voorbereiding van een nieuwbouwdossier”, zegt directeur Tom Houthuys.

Ondertussen zijn de ruwbouwwerken gestart. “Eerst wordt een nieuwbouw met 90 bedden in drie vleugels gerealiseerd tegen het voorjaar van 2020. Dan kunnen we de huidige bewoners uit het oude gebouw verhuizen. Zo snel mogelijk willen we dan de tweede fase laten aansluiten: een vierde vleugel met dertig bedden. Het complex zal geïntegreerd worden in het duinenlandschap, waarbij het hoofdgebouw aan één zijde in een zandduin wordt verwerkt.”

In Lommel zijn er heel wat steentijdsites. Maar in dit geval is vooral de vindplaats onverwacht Ferdi GEERTS Museum De Kolonie

Afbraak

Het oude ziekenhuisgebouw wordt na de eerste fase afgebroken en de vrijgekomen ruimte krijgt als blauwe zone op termijn een ‘sociale’ invulling. “In samenspraak met alle betrokkenen, waaronder de stad, wordt een masterplan ontwikkeld om bijvoorbeeld assistentiewoningen en andere sociale projecten een plaats te geven op deze site van in totaal 9 hectare. Met zorgpartners en sociale spelers zijn we de mogelijkheden aan het aftasten. Het opzet van de eigenaars Zusters Kindsheid Jesu en vzw de Bekelaar is dat het hier uitgroeit tot een zorgcampus. Het woon-zorgcentrum zal worden ontsloten via de Vlasstraat, en niet zoals nu via een gevaarlijk kruispunt in de Stationsstraat.” 

De timing van de werf moest wel een tweetal maanden worden bijgesteld, omdat de grond letterlijk rijk was aan geschiedenis. “Tijdens het archeologisch vooronderzoek gaven verschillende proefboringen een positief resultaat. De dienst Onroerend Erfgoed vroeg dan een grondiger onderzoek. Een zone van 190 vierkante meter werd afgebakend, waar de zandduin werd verwijderd. De intacte bodem daaronder werd secuur afgeschraapt.”

In totaal hebben de archeologen ruim 2.000 stukken vuursteen kunnen recupereren. gvb

Vuurstenen

Uiteindelijk werd een grote hoeveelheid tot werktuigen bewerkte vuurstenen uit de middensteentijd gevonden. “In de oorspronkelijke bodem zijn ze onder het stuifzand uitzonderlijk goed bewaard gebleven”, zegt Inger Woltinge van het archeologenteam BAAC. “In totaal hebben we ruim 2.000 stukken vuursteen kunnen recupereren. Dat klink veel, maar ook het afvalmateriaal van de bewerking destijds zit hierbij.”

De vondst zal worden toevertrouwd aan het archeologisch museum De Kolonie. “In Lommel zijn er heel wat steentijdsites. Onder andere in Maatheide, Kristalpark en de Sahara”, reageert conservator Ferdi Geerts. “Maar in dit geval is vooral de vindplaats onverwacht. We moeten de stukken nog analyseren, maar we vermoeden dat rondtrekkende mensen hier even eenmalig halt hebben gehouden. Met de directie van de Bekelaar gaan we bekijken hoe we deze vondst ook een plaats kunnen geven in het nieuwe woon-zorgcentrum.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws