donderdag 19 juli 2018 - Alken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

DOOR DE OGEN VAN ONZE CORRESPONDENT

De zoektocht naar jong geweld

Het is rustig in de wandelgangen van het Alkense gemeentehuis, zelfs nu de verkiezingen dichtbij beginnen te komen. De voorbije gemeenteraden ging het er zelfs gezapig aan toe. Geen onder-de-gordel-politiek in de raadszaal, zoals dat tijdens andere legislaturen wel eens het geval was. De focus is verlegd. Alle partijen gaan op zoek naar jong geweld.

Onze correspondent brengt
een verhaal uit de politieke coulissen van Alken

Ik denk niet dat de gemiddelde twintiger van Alken wakker ligt van de gemeenteraadsverkiezingen. Tussen pot en pint is zelfs te horen dat de meesten relatief tevreden zijn over het beleid dat het gemeentebestuur de afgelopen zes jaar heeft gevoerd. De jeugd is allang blij dat ze in een dorp wonen met heel wat faciliteiten voor vrijetijdsbesteding. Al mag er voor hen ook best wel wat meer leven in de brouwerij komen. Misschien kan het pas gerealiseerde evenementenplein op het Laagdorp daar verandering in brengen.

Maar vergis u niet. In Alken zijn er wel degelijk jongeren die politiek geëngageerd zijn. Zo zitten er in de partij van burgemeester Marc Penxten (N-VA) enkele jonge twintigers die verandering willen zien. Neem nu Jorg Stas (23). Hij treedt in de voetsporen van zijn broer Bjorn, zij het bij een andere partij. Hij heeft de ambitie om het dorp nieuwe leven in te blazen met initiatieven die mensen samenbrengen, maar die vooral ook de jonge inwoners kunnen bekoren. 

Ook de andere meerderheidspartij, Open Vld, heeft zich versterkt met enkele jonge wolven. De meest opvallende is misschien wel Soetkin Jehaes (24), die haar strepen al verdiend heeft als voorzitter van Jong Vld Limburg. Zij legt de focus op de jonge gezinnen in Alken. De bedragen voor bouwgronden in de nieuwe wijken zijn er inderdaad niet voor de poes. Maar voor heel wat jonge gezinnen is Alken een poort of voorstad(je) van Hasselt en Sint-Truiden. En dan is het niet zo vreemd dat zij zich willen vestigen in een veilige en groene buurt pal aan de N80.

Groen vond witte merels bij de jeugdverenigingen. Charlotte Geboers van meisjeschiro Mikado is met haar 19 lentes een van de jongste politici in Alken. Zij pleit voor stemrecht vanaf zestien jaar. Vijf jaar ouder, maar net zo ambitieus is Stef Tuch, monitor bij Speelpleinwerking Plekboel. Hij wil komaf maken met het individualisme in de samenleving. Toegegeven, in Alken is dat probleem nog niet zo groot als in vele steden, maar ook hier leeft de jeugd meer en meer online. 

Bij de oppositie tot slot doen ook sp.a en CD&V het niet slecht qua verjonging. Zij hebben enkele kandidaten jonger dan dertig op hun lijsten staan. Dat is niet meer piepjong, maar de gemiddelde leeftijd van de Alkenaar ligt dan ook rond de 40 jaar. De Alkense jongeren roeren zich, binnen drie maanden zal blijken of dat ook zijn weerklank vindt in het nieuwe beleid. (leku)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws