Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

'Het Tweede Gelaat': twee uur lang zand in je ogen

Vervolg op ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘Dossier K.’ stelt teleur
Beeld RV

Goed en slecht nieuws voor liefhebbers van Vlaamse cinema: er zit een heel pak straffe films van eigen bodem aan te komen. Maar Het Tweede Gelaat hoort daar niet bij. Jan Verheyen blijft met deze ouderwetse en vergezochte whodunit ver onder het niveau van Dossier K.

Het gaat bergaf met commissarissen Vincke & Verstuyft. Niet alleen stelt een reeks gruwelijke moorden hun vriendschap zwaar op de proef in Het Tweede Gelaat, de twee moeten ook nog eens lijdzaam toekijken hoe hun filmtrilogie, op basis van de boeken van Jef Geeraerts, met een valse noot eindigt.

Het begon allemaal in 2003 met De Zaak Alzheimer – een knap staaltje Hollywood aan de Schelde van Erik Van Looy. Zes jaar later nam Jan Verheyen (Het Vonnis) de regie over in Dossier K., en wonder boven wonder leverde dat zijn sterkste film in jaren op. Met andere woorden: Vincke en Verstuyft stonden garant voor kwaliteit. Tot nu.

Sputterende motor

Het Tweede Gelaat combineert flitsende Amerikaanse regie met de duistere sfeer van Scandinavische krimi à la The Killing. Verheyen probeert het publiek te overdonderen met afgehakte hoofden en snuffelende honden. Maar onder de blitse carrosserie zit een sputterende motor.

Vincke (Koen De Bouw) en Verstuyft (Werner De Smedt en zijn wasbord) jagen op een mysterieuze seriemoordenaar. Het scenario is ingewikkeld, maar allesbehalve complex: in feite doen Verheyen en scenarist Carl Joos (die ook Alzheimer en Dossier K. schreef) weinig meer dan je twee uur lang zand in de ogen strooien, om uiteindelijk uit te pakken met een ontknoping die tegelijk voorspelbaar en eindeloos vergezocht is. De film laat het na om de moordenaar ook maar enig motief te geven. Of hoe een whodunit voor de kijker vooral eindigt in een whydunit.

Het Tweede Gelaat heeft geen dubbele bodems, geen thema’s, geen diepgang

Toxisch vrouwbeeld

Mocht er op een onderliggend niveau nog iets te rapen vallen, zou dat misschien niet eens zo erg zijn. Maar Het Tweede Gelaat heeft geen dubbele bodems, geen thema’s, geen diepgang. Ja, de plichtsbewuste Vincke en de roekeloze Verstuyft clashen over hun onderzoeksmethodes, maar filosofischer dan dat wordt het ook niet. Dit is een ouderwetse misdaadthriller die de True Detective-trein gemist heeft.

Nog oubolliger – en veel minder onschuldig – is het toxische vrouwbeeld dat Het Tweede Gelaat ophangt. Beweert een vrouw dat ze aangerand is? Vooral niet geloven. Is een vrouw losbandig, seksueel actief of – god beware – dominant in bed? Pas dan maar op.

'Het Tweede Gelaat' speelt vanaf  25/10 in de bioscoop.

Genre: Thriller
Van: Jan Verheyen
Met: Koen De Bouw, Werner De Smedt, Sofie Hoflack, Chris Van den Durpel
Duur: 127 min.