Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen 2018

Tommelein wil besturen zonder Vande Lanotte, maar Groen heeft de sleutels in handen

Open Vld-lijsttrekker in Oostende, Bart TommeleinBeeld BELGA

Open Vld-lijsttrekker Bart Tommelein werkt in Oostende hard om een alternatieve coalitie op de been brengen met CD&V, N-VA en Groen. Maar Groen houdt het been stijf. "Wij willen een stabiele ploeg."

Een simpele 'ja' van Groen-lijsttrekker Wouter De Vriendt volstaat om Bart Tommelein (Open Vld) burgemeester in Oostende te maken. Afgelopen nacht voerde de liberaal al gesprekken met de kopstukken van CD&V, N-VA en Groen om een alternatieve meerderheid op de been te brengen. Zonder de socialisten van Vande Lanotte, dus. "Alleen dan is er echte verandering", klinkt het ook bij N-VA-kopman Björn Anseeuw.

N-VA en CD&V hebben Tommelein meteen overtuigd, Groen niet. De Vriendt gunt de liberaal de sjerp, maar dan wel in een paars-groene coalitie. "We willen een stabiele ploeg", zegt hij daarover. Vier partijen is te veel om krachtdadig te besturen, vindt hij.  

Groen-lijsttrekker Wouter De VriendtBeeld BELGA

"Bovendien beloon je de winnaars van deze verkiezingen", meent De Vriendt. Open Vld ging erop vooruit, net als Groen. De stadslijst van Vande Lanotte moest klappen incasseren, maar bleef wel de grootste partij. N-VA boerde achteruit, net als CD&V.

Klassieke tripartite

Maar ook de optie Open Vld/sp.a/Groen met Tommelein aan het roer, zoals De Vriendt vraagt, ligt moeilijk. De liberaal wees ze meteen van de hand. Bovendien is het weinig waarschijnlijk dat Vande Lanotte de sjerp zomaar afstaat. De socialist had op verkiezingsnacht enkel verregaande gesprekken met De Vriendt, de andere kopstukken wezen zijn verzoek om te praten af. 

Groen en sp.a hebben afgesproken om de klassieke tripartite niet voort te zetten, maar ook niet te gaan voor een constructie met vier partijen, zoals Tommelein wil. "Maar over het burgemeesterschap hebben we het niet gehad", zegt Vande Lanotte. Als grootste partij vindt hij dat hij daar nog steeds recht op heeft. "Maar wees gerust, ik blijf hier rustig bij."

Groen deinst er vooral voor terug om met N-VA in zee te gaan. Twee weken voor de verkiezingen sprak De Vriendt nog een expliciet veto uit tegen de Vlaams-nationalisten. Bij de achterban valt een samenwerking moeilijk te verkopen, zeker als het gaat over thema's als diversiteit en samenleven. 

'De N-VA'ers in Oostende zijn geen hardliners. Ze zullen ook niet het overwicht hebben in de coalitie'
Bart TommeleinOpen Vld Oostende

Tommelein sust: "De N-VA'ers in Oostende zijn geen hardliners. Ze zullen ook niet het overwicht hebben in de coalitie. Groen is ongeveer even groot. En vergeet niet dat CD&V ook een genuanceerd verhaal brengt." 

Bij N-VA beseffen ze dat ze een risico nemen door mee te stappen in deze coalitie. De Vlaams-nationalisten besturen liefst met een centrumrechtse ploeg. "Maar N-VA Oostende is ook N-VA Antwerpen niet." Ze begrijpen ook dat Groen niet daags na de verkiezingen zijn eerdere veto kan inslikken.

Vaart maken

Tommelein heeft een aantal redenen waarom hij paars-groen niet ziet zitten. Zo mag de nationale politiek niet uit het oog verloren worden. Mocht hij in zee gaan met groen en sp.a, dan moet hij besturen met twee partijen die in de oppositie zitten in de Vlaamse en federale regering. Dat maakt het lastiger om bepaalde stadsdossiers 'met de steun uit Brussel' rond te krijgen.

'Hoe langer Groen wacht met zijn antwoord, hoe meer de kiezer zich bedrogen zal voelen'
Bart TommeleinOpen Vld Oostende

Tommelein wil vaart maken, maar stelt geen ultimatum. "We moeten Groen ook de ruimte geven om te overleggen met de achterban. Maar hoe langer ze wachten met hun antwoord, hoe meer de kiezer zich bedrogen zal voelen. Die vroeg duidelijk om verandering. Waar wachten ze dan op?"