Direct naar artikelinhoud
Moordonderzoek

Belg stierf zogezegd natuurlijke dood in India, maar wat gebeurde met zijn organen?

Danny Byltjes arriveerde in februari 2016 in India.Beeld vrtnws

Een onderzoek dat het Antwerpse gerecht opende naar het verdachte overlijden van een Belg in 2016 in India, schiet niet op, zo meldt de nieuwsredactie van VRT vrijdag. In België bleek uit de autopsie dat de man het slachtoffer werd van geweld. Bovendien ontbraken enkele organen. 

Terzake bracht vrijdagavond een reportage over "een horrorverhaal waar de nabestaanden al twee jaar in leven."

Danny Byltjes arriveerde in februari 2016 in India om er voor zijn werkgever Power Climber, een bedrijf gespecialiseerd in windmolens, training te geven aan Indiase collega's. Op de eerste trainingsdag kreeg hij buikpijn en belandde hij in Jamnagar in het ziekenhuis, waar zijn overlijden werd vastgesteld, volgens de Indiase autoriteiten een natuurlijke dood.

In België stelde een wetsdokter iets anders vast. Byltjes overleed "aan de gevolgen van zwaar stomp kneuzend geweld welke geresulteerd heeft in een grote leverscheur en een schedelindeukingsfractuur ter hoogte van het linker achterhoofd", zo citeert VRT Nieuws uit het rapport van de wetsdokter. Een Antwerpse onderzoeksrechter startte een onderzoek naar moord.

Maanden later vernam de weduwe van Byltjes, Nancy Van Son, dat het hart en beide nieren ontbraken in het lichaam van haar overleden man.

Omdat de antwoorden in India te zoeken zijn, wou de Antwerpse onderzoeksrechter met een rogatoire commissie naar India gaan. Ruim twee jaar na de feiten is die nog niet vertrokken. De Indiase autoriteiten hebben het licht nog niet op groen gezet, ondanks demarches van de Belgische ambassade.