(themabeeld)© Shutterstock

Doof geboren peuter kan weer horen dankzij nieuwe gentherapie

Verenigd Koninkrijk -

Een Britse peuter die doof werd geboren, kan weer horen nadat ze als eerste persoon ter wereld onderworpen werd aan een nieuwe gentherapie. Artsen spreken van een nieuw tijdperk in de behandeling van doofheid.

mtm
Bron: The Guardian, BBC

Opal Sandy werd geboren met auditieve neuropathie (ANSD), een zeldzame aandoening die veroorzaakt wordt door een defect gen en die de zenuwimpulsen verstoort als ze van het binnenoor naar de hersenen gaan.

Als allereerste persoon ter wereld werd het 18 maanden oude meisje uit Oxfordshire behandeld met ‘Chord’, een nieuwe gentherapie die een “werkende” kopie van het defecte gen in het oor brengt. De operatie duurde amper zestien minuten, maar was een ongezien succes. Het meisje kan opnieuw bijna perfect horen. Volgens haar ouders speelt ze intussen graag met speelgoeddrums en is haar nieuwe favoriete hobby nu lawaai maken door bestek in het rond te gooien. “Ik kon het echt niet geloven”, getuigt haar moeder Jo Sandy. “Het was waanzinnig.”

De resultaten waren beter dan verwacht of gehoopt, zegt ook oorchirurg en hoofdonderzoeker Manohar Bance. “Het gehoorherstel van Opal is zo spectaculair dat we nu hopen dat het een mogelijke remedie voor alle patiënten kan zijn. Deze proef was slechts het begin van gentherapieën. Het markeert een nieuw tijdperk in de behandeling van doofheid.”

Onlangs heeft een tweede kind ook dezelfde behandeling ondergaan, eveneens met positieve resultaten. Verwacht wordt nu dat meer dove kinderen gerekruteerd zullen worden voor het proefproject.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER