Direct naar artikelinhoud
Eredivisie

Na ruime zege op Vitesse houdt PSV de schaal al met een hand vast

Op een even zonnige als zorgeloze middag heeft PSV de volgende stap richting de aanstaande landstitel gezet. Met de overwinning op Vitesse pakte de ploeg van Peter Bosz de schaal al met een hand vast. In Eindhoven werd het 6-0.

André Ramalho en Luuk de Jong na de 3-0 tegen Vitesse.Beeld ANP

PSV speelt dit seizoen nog vier wedstrijden, maar het is enkel nog de vraag wanneer de Eindhovenaren de 25ste landstitel pakken. De meest voor de hand liggende opties: de volgende wedstrijd (Heerenveen-uit, 25 april) of thuis tegen Sparta (5 mei). Het is mede afhankelijk van de resultaten van Feyenoord, de nummer twee van de competitie.

PSV boekte de 26ste zege in 30 wedstrijden en verdeelde de doelpunten gelijk over beide helften. Vitesse hield een half uur stand, maar moest toen diep buigen. Luuk de Jong was opnieuw belangrijk voor zijn ploeg. De spits scoorde twee keer en bereidde een doelpunt voor.

Over de auteur
Guus Peters schrijft voor de Volkskrant over voetbal en tennis.

PSV tegen Vitesse was het duel tussen de soevereine en zorgeloze koploper, en de in zwaar weer verkerende hekkensluiter, zowel op als naast het veld. Wat dat betreft kon het contrast niet groter. Bij PSV maken ze zich op voor het kampioenschap, terwijl het bij Vitesse maar de vraag is of de club het seizoen kan afmaken vanwege allerlei financiële problemen.

Bosz zei in aanloop naar het duel met Vitesse dat de situatie van de club hem pijn doet. De coach stond drie seizoenen aan het roer in Arnhem en won in 2013 met 6-2 van PSV in het Philips Stadion. Vitesse was destijds de trotse koploper van de eredivisie. De tijden zijn verder weg dan ooit.

PSV begon mat aan de wedstrijd en had even nodig om op gang te komen tegen Vitesse, dat zich kranig verweerde in de beginfase, maar capituleerde toen De Jong het openingsdoelpunt maakte. Hij stond helemaal vrij toen Guus Til de bal hard en laag voorzette na een mislukte een-twee met Johan Bakayoko.

De supporters zaten amper op hun stoel toen Malik Tillman in de kluts de 2-0 van dichtbij binnenschoot. Dat Sergino Dest met een voorzet aan de basis van de treffer stond, was geen toeval. De linksback, die keer op keer mee ten aanval trok, draaide zijn directe tegenstander Gyan de Regt voortdurend dol. Het was symptomatisch voor het enorme krachtsverschil tussen PSV en Vitesse.

Kampioensliederen

Terwijl André Ramalho voor rust ook de derde treffer van PSV maakte, waren vanaf de tribunes steeds luider en massaler de kampioensliederen te horen. De Braziliaanse verdediger is de meest bekritiseerde speler in de dit seizoen zo bejubelde ploeg van Bosz, maar kopte raak uit een hoekschop van Joey Veerman. Ook hij werd toegezongen door de supporters.

Vitesse daarentegen heeft nog vier wedstrijden om een gat van zeven punten te dichten en de eerste degradatie sinds 1980 af te wenden. Eigenlijk gelooft niemand daar nog in in Arnhem, al is het misschien wel de minst grote zorg op de burelen van het Gelredome. Ga maar na: nog steeds ontbreekt geld om dit seizoen uit te spelen, om nog maar te zwijgen over een proflicentie voor de komende voetbaljaargang.

PSV voerde de voorsprong na rust verder op. Fraai was de aanloop naar de 4-0: afgemeten pass Veerman, assist De Jong en doelpunt Bakayoko. Halverwege de tweede helft was De Jong het eindstation. De spits kopte een voorzet van Jordan Teze binnen. Het was het 26ste doelpunt van De Jong, die nu een doelpunt meer heeft dan AZ-spits Vangelis Pavlidis en sowieso voor even alleen topscorer van de eredivisie is.

In blessuretijd bepaalde de ingevallen Hirving Lozano de eindstand op 6-0. Het paste feilloos in de Eindhovense feeststemming.