Nieuwe brug van den Azijn ligt op zijn plaats

De nieuwe ‘brug van den Azijn’ werd zondagavond geplaatst. De werken kregen vertraging, rond 17 uur lag de brug nog steeds aan de kade. Omstreeks iets voor werd de klus geklaard

il, kdm

© BFM

Zondagochtend om 7.30u begon het ponton met de brug – bijna 1.000 ton staal - te varen vanaf het montageterrein aan de Metropoolstraat. Dat was drie uur later dan gepland omdat er aanvankelijk problemen waren met de stabiliteit.

De brug lag omstreeks 17 uur nog steeds aan de kade. De operatie om de brug op te vijzelen tot de juiste hoogte en om ze vervolgens te draaien tot op de plek waar ze moet komen te liggen is echt precisiewerk. Rond 19.45 uur lag de brug dan eindelijk op zijn plek.

De nieuwe brug heeft een totale overspanning van 123 meter en een nuttige breedte van 15,60 meter op het smalste punt. De brug overspant naast het Albertkanaal (met een breedte van 63 meter) ook de oeverstroken waardoor onder de brug ruimte wordt gelaten voor de Vaartkaai en de Merksemsesteenweg en de jaag- en fietspaden onder de brug.

April

© BFM

Bij de herbouw van de brug werd veel aandacht besteed aan voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Zo worden in beide richtingen opnieuw vrije busbanen aangelegd en komen er aan beide kanten van de rijweg vrijliggende eenrichtingsfietspaden en voetpaden.

Er wordt aan de kant van Merksem ook een fietshelling aangelegd om de verbinding van het fietspad langs het Albertkanaal (Vaartkaai) met het fietspad op de brughelling te realiseren. Het oversteken van de Vaartkaai gebeurt via een oversteekplaats die voorzien is van een middeneiland met opstelruimte voor de fietsers.

Volgens de opgemaakte planning zou de brug begin april 2018 openen voor het verkeer.

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

© Koen Dhollander

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER