Waarom Club Brugge sowieso in de laatste pot van de Champions League-loting zit (en Liverpool in pot drie)

© BELGA

De potten voor de loting van de Champions League op 30 augustus zijn zo goed als bekend. Enkel de play-offs moeten nog gespeeld worden om de laatste zes deelnemers aan de groepsfase te bepalen. Daarbij geen Standard, wel Ajax en PSV. Club Brugge kan ondertussen gaan dromen.

vtvn

Ajax nam in de derde voorronde de maat van Standard en mag het met Dynamo Kiev uitvechten voor een plek in de groepsfase van het kampioenenbal. Benfica versloeg Fenerbahçe, PAOK schakelde Spartak Moskou uit, Red Bull Salzburg won van Shkëndija, AEK Athene van Celtic Glasgow, Videoton van Malmö, BATE van Qarabag, Dinamo Zagreb van Astana en Rode Ster van Trnava.

Omdat PSV en Young Boys Bern al geplaatst waren, geeft dat de volgende zes play-offduels:

Ajax - Dynamo Kiev

BATE Borisov - PSV

Benfica - PAOK Saloniki

Rode Ster Belgrado - Red Bull Salzburg

Videoton - AEK Athene

Young Boys - Dinamo Zagreb

© EPA-EFE

De loting

Op 30 augustus gaan in Monaco de zes winnaars van de play-offs en de 26 al geplaatste clubs in de trommel voor de loting van de groepsfase. Voorlopig is enkel pot 1 bekend met de winnaars van de Champions League en Europa League, en de kampioenen van Spanje, Engeland, Italië, Duitsland, Frankrijk en Rusland.

Dat zijn:

Real Madrid

Atlético Madrid

Barcelona

Manchester City

Juventus

Bayern München

Paris Saint-Germain

Lokomotiv Moskou

De overige drie potten worden samengesteld op basis van de clubranglijst van de UEFA. Dat is een lijst waarbij clubs gerangschikt worden op basis van een coëfficiënt opgebouwd uit de Europese prestaties van de voorbije vijf seizoenen. Zo leidt Real Madrid met 162.000 punten, voor Atlético en Bayern.

Brugge

Club Brugge bezet plaats vijftig met 29.500 punten. Dat is belangrijk want met het huidige deelnemersveld belandt blauw-zwart niet in de vierde maar de derde pot. Het is echter een uitgemaakte zaak dat Club in de laatste pot terechtkomt. Liefst zes van de twaalf overgebleven clubs in de laatste voorronde staan hoger op de UEFA-ranglijst en vier daarvan kunnen zich kwalificeren.

Dat zijn:

Benfica - 15de

Dynamo Kiev - 23ste

Salzburg - 28ste

Ajax - 31ste

PSV - 40ste

PAOK - 49ste

© EPA-EFE

Ajax en Dynamo Kiev, en Benfica en PAOK vechten een onderling duel uit in de play-offs. Daardoor vallen dus al twee potentiële concurrenten van Club af. Maar dan blijven er nog vier over en de Belgische kampioen heeft het op één na laagste coëfficiënt in de huidige pot 3:

Schalke 04

Olympique Lyon

AS Monaco

CSKA Moskou

Valencia

Viktoria Plzen

Club Brugge

Galatasaray

En omdat er sowieso twee clubs met een hogere plek op de UEFA-ranglijst zijn die zich zullen plaatsen (Benfica of PAOK en Ajax of Dynamo Kiev), is Club Brugge dus zeker van een plaats in pot 4. Wie daar ook zeker bij zal zitten, zijn het Inter van Radja Nainggolan en Hoffenheim. Ook het Valencia van Michy Batshuayi kan daar bijkomen.

Als de hoogste gerangschikte clubs zich plaatsen vanuit de play-offs zullen dit potten 2, 3 en 4 zijn, opvallend genoeg met verliezen finalist Liverpool in de derde bokaa. Benfica heeft immers een hoger coëfficiënt en duwt bijgevolg de verliezend finalist van vorig jaar naar de derde pot:

POT 2

Borussia Dortmund

FC Porto

Manchester United

Shakhtar Donetsk

Benfica

Napoli

Tottenham

AS Roma

POT 3

Liverpool

Dynamo Kiev (Ajax zou ook in pot drie komen)

Schalke 04

Olympique Lyon

AS Monaco

Red Bull Salzburg

CSKA Moskou

PSV

POT 4

Valencia

Viktoria Plzen

Club Brugge

Galatasaray

Young Boys

Inter

Hoffenheim

AEK Athene

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen