Kimmich was de held voor Bayern met het enige doelpunt van de wedstrijd.© AFP

In Europa draait het wel: Bayern wint met kleinste verschil return tegen Arsenal en staat in halve finale Champions League

Oef, hachje (voorlopig) gered. Bayern heeft zich ten koste van Arsenal geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na een tactisch steekspel zorgde Joshua Kimmich met een rake kopbal voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Ook invaller Leandro Trossard kon het tij niet meer keren bij de bezoekers. De Duitsers maken ondanks een snertseizoen nog steeds kans op een prijs, The Gunners rest enkel nog de Engelse titelrace.

sfk

Een seizoen met of zonder prijs? Duidelijker kon de inzet voor Bayern München na de Duitse landstitel van Leverkusen niet zijn. Een vroegtijdige uitschakeling in de Champions League zou een gigantische catastrofe betekenen voor de Rekordmeister. Na het gelijkspel in het Emirates Stadium hadden de troepen van Thomas Tuchel voor eigen fans genoeg aan een zege, simpel toch?

Eén probleem: ook Arsenal speelt met het mes op de keel. Na de thuisnederlaag tegen Aston Villa - het eerste verlies in 12 matchen - vrezen de fans dat de Engelse titelrace gelopen is. De kortste weg naar succes voor The Gunners is - inderdaad - de beker met de grote oren. Een eerste halve finale in vijftien jaar tijd, het zou het gezonde pessimisme van de fans alleszins (tijdelijk) temperen.

Toch een opsteker in de ziekenboeg bij beide clubs: bij Bayern verschenen twijfelgevallen Sané en Neuer aan de start, coach Mikel Arteta kon weer rekenen op een fitte Odegaard en Saka. Gabriel Martinelli kreeg zoals verwacht de voorkeur op Leandro Trossard, in de heenmatch nog goed voor een doelpunt.

Kansarme eerste helft

Dat er veel druk op de ketel zat, werd al snel duidelijk in de eerste helft. Beide ploegen kropen in hun egelstelling en schuwden de risico’s. Halfweg de eerste helft kwam de match eindelijk op gang met kansen via de Duitsers. Mazrouai trapte voorlangs voor de thuisploeg, Musiala zette Arsenal-doelman Raya een eerste keer aan het werk.

Gaandeweg kon Arsenal zijn overwicht ook omzetten in kansen. Een struikelende Neuer ranselde eerst een afgeweken schot van Odegaard uit zijn doel, even later trapte Martinelli met zijn linker te centraal. Heeft er trouwens iemand Harry Kane gezien? Neen, warm werden we niet echt van dit tactisch steekspel.

Jesus in duel met Musiala.© EPA-EFE

Verlosser Kimmich

Wat zou Thomas Tüchel tegen zijn manschappen geroepen hebben tijdens de rust? Op spektakel was het in de tweede helft alleszins niet lang wachten. Eerst kopte Goretzka tegen de paal, in de herneming zoefde de poging van Guerreiro via het doelhout net naast. Arsenal ontsnapte, de Duitsers schakelden een versnelling hoger.

Iets voor het uur was het dan toch raak. Een voorzet van Sané leverde eerst nog niks op. Aan de andere kant deed een ijzersterke Guerreiro het beter. De inlopende Kimmich troefde Martinelli af en pakte uit met een staalharde kopbal. 1-0, Bayern rook bloed. Sané trapte de dubbele voorsprong overhaast over het doel van Raya.

Tijd voor Arteta om in te grijpen: de Arsenal-coach stuurde Leandro Trossard en Gabriel Jesus het veld op. Samen zorgde het tweetal vorige week thuis voor de knappe 2-2. Maar de schwung ontbrak bij de uitploeg en kansen bleven uit. Zit de ploeg dan toch in een vormdip(je)? Ook spelmaker Ødegaard leek niet helemaal fit, Havertz kende geen superdag.

Zo heeft Bayern genoeg aan een 1-0-zege voor een plekje bij de laatste vier in de Champions League. Na Dortmund stoot nu ook een tweede Duitse ploeg door naar de halve finales. Daar wacht Real Madrid, dat Manchester City in eigen huis uitschakelde na strafschoppen. Pakt afscheidnemend trainer Thomas Tuchel dan toch nog een prijs?

Kane balt de vuisten: de halve finales zijn bereikt.© REUTERS

Invaller Trossard kon het tij niet keren voor Arsenal.© Arsenal FC via Getty Images

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer