De valkuilen voor Wout van Aert bij zijn nieuwe werkgever: “Bereid je maar voor op Belgenmoppen, Wout”

Ziezo, het is officieel: Wout van Aert (24) rijdt vanaf 1 maart voor Jumbo-Visma. Hij tekende een contract voor drie seizoenen. Een opluchting voor de drievoudige wereldkampioen veldrijden, al komt hij wel in een heel andere omgeving terecht dan wat hij tot nu toe gewend was. “Dit team is ideaal voor Wout”, zegt Gijs Van Hoecke.

Werner Bourlez

NEDERLANDSE MENTALITEIT MET OPEN DIALOOG

Wout van Aert komt terecht in een op-en-top Nederlandse ploeg. Dat wordt toch even wennen. “De manier van werken is niet anders dan in een Belgische ploeg, hoor”, zegt Gijs Van Hoecke (CCC), die twee seizoenen reed bij LottoNL-Jumbo. “Hij vindt er trouwens zijn persoonlijke coach Marc Lamberts terug. Dus qua training verandert er niks. Trouwens: die Hollandse mentaliteit ligt Wout wel. Lekker direct, niet rond de pot draaien. Wout heeft graag duidelijkheid, hij zit daar prima. De ploegleiding eist ook dat de renners hun mening ventileren, ze moeten zeggen wat ze denken.” En wat met de Belgenmoppen? “Ja, die zijn er wel. Maar we mogen ook lachen met de Hollanders, hoor”, zegt Van Hoecke. “En er wordt weleens gelachen met onze tongval, maar finaal spreken we allemaal de taal van de koers.”

MEER SUCCES IN GROTE RONDES DAN IN KLASSIEKERS

De focus van het Hollandse team lag in het verleden op rittenkoersen en grote rondes. Ook nu hebben ze met Primoz Roglic, Robert Gesink en Steven Kruijswijk nog altijd kleppers op dat gebied. “Maar ze hebben ook een goed team voor het voorjaar”, zegt Van Hoecke. “Er ontbrak alleen een goede kopman. We hadden Lars Boom, maar zijn prestaties vielen tegen. Met Van Aert hebben ze nu iemand die het kan afmaken. En met de komst van Tony Martin, Taco van der Hoorn en Mike Teunissen werd de klassieke kern versterkt. Ze kunnen ook rekenen op de ervaring van Maarten Wynants en Jos van Emden. En ik verwacht veel van Timo Roosen en de Noor Amund Grondahl Jansen. Danny van Poppel zal zich ook meer toeleggen op het klassieke werk. En Dylan Groenewegen is één van de beste spurters ter wereld.”

© Belga

TEAM STAAT OF VALT NIET MET VAN AERT

Veranda’s Willems-Crelan stond of viel met de prestaties van Wout van Aert. Dat is na zijn contractbreuk ook gebleken. Bij Jumbo-Visma is hij dan wel de kopman voor het voorjaar, maar het draait niet allemaal om hem. “Hij zit in nu een topteam uit de World Tour en dat was de bedoeling”, zegt zijn manager Jef Van den Bosch. “Hij is fantastisch omringd en het team staat of valt niet met Wout. Maar de druk om te presteren is er altijd, hé, dat is in elk topteam zo.”

© Belga

Vrijdag wordt het team officieel voorgesteld in het Nederlandse Veghel. Uiteraard zal er veel aandacht zijn voor nieuwkomer Van Aert, maar de pers zal ook benieuwd zijn naar de plannen van Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen en co. En dat zal Van Aert hoegenaamd niet erg vinden.

GEEN STEVENS-FIETS MEER, WEL EEN BIANCHI

Dat een goede fiets noodzakelijk is, weet Van Aert maar al te goed. De manke wegfietsen van Felt leidden bij Veranda’s Willems-Crelan tot frustraties, in die mate dat hij eiste dat Nick Nuyens van fietsmerk zou veranderen. Wat ook gebeurde met de komst van Stevens. Bij zijn crossteam rijdt Van Aert nog altijd met dat Duitse merk. Maar vanaf 1 maart wordt dat Bianchi. Een gerenommeerd Italiaans fietsenmerk, waarmee het Nederlandse team voor het zesde jaar op rij in zee gaat. Maar wat daarna in de winter? “Onze focus lag in het verleden niet echt op het veldrijden”, zegt Geoffrey Gils, vertegenwoordiger van Bianchi in België. “Maar we hebben wel een crosskader, de Bianchi Zolder. Tegen volgend veldritseizoen zal hij de perfecte crossfiets onder zijn poep hebben, wees daar maar zeker van.”

© Photo News

GEEN LINK MET HET VELDRIJDEN

Voor alle duidelijkheid: Wout van Aert werkt het veldritseizoen nog af met zijn eenmansploeg Cibel-Cebon Offroadteam. Maar de drievoudige wereldkampioen wil ook volgende winter het veld in duiken en de weg met de cross combineren. Zijn nieuwe team heeft wel amper ervaring met het veldrijden, enkel een paar crossen per jaar die Lars Boom reed als voorbereiding op zijn wegseizoen. Maar dat is voor Van Aert geen issue. Ook nu rekent hij op zijn trouwe begeleiders, met papa Henk en echtgenote Sarah op kop. Verzorger Wesley Theunis is al in dienst bij Jumbo en zijn trouwe mecanicien Kristof Cop zal hem ook wel bijstaan in de winter. Team Wout kan in het veld dus probleemloos verder. “We moeten dat met het team nog in detail bespreken, maar dat komt zeker in orde”, zegt manager Van den Bosch.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER