De twee overlevende ooievaarskuikens zijn overgebracht naar het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder.© RR

Moederloze ooievaarskuikens in Oosterlo weggehaald nadat één gestorven is

Geel -

De toestand van de drie ooievaarsjongen die in het nest in Geel-Oosterlo achterbleven nadat hun moeder dinsdag dood was teruggevonden, is in korte tijd sterk verslechterd. Omdat het mannetje niet op het nest bleef, overleed één jong en zijn de twee andere inderhaast naar een opvangcentrum overgebracht.

Vogelringer Herman Berghmans uit Laakdal schetste woensdag in Gazet Van Antwerpen nog de zorgwekkende situatie waarin de drie jongen terechtgekomen zijn na de onverwachte dood van hun moeder. Het 23-jarige vrouwtje werd dinsdag door Berghmans dood in een weide aangetroffen, zowat twee weken nadat ze met het mannetje drie eieren had uitgebroed in hun nest in een afgeknotte boomkruin. Het mannetje moet de kuikens nu alleen grootbrengen. “Als de jongen in dit levensstadium bij het huidige slechte weer te lang onbedekt blijven, kan dat fataal aflopen”, zei de expert.

LEES OOK Dorpje Oosterlo blijft verweesd achter: vrouwtje van broedend ooievaarskoppel ligt dood in wei

Dat scenario bleek zich donderdag al te voltrekken. Bezorgde buren stelden op verschillende momenten van de dag vast dat het mannetje ondanks de vele regen niet op het nest zat. “Hierbij gingen alle alarmbellen af en nam onze ongerustheid om de toestand van de jonge kuikens toe”, stelt Liesbeth Lievens, een van de initiatiefneemsters achter de crowdfunding voor ooievaarsnesten. “Samen met Dirk De Schutter (van Natuurpunt, red.) en Herman Berghmans werd er de ganse dag naar een oplossing gezocht.”

Boomklimmer

Natuurfotograaf Dieder Plu uit Laakdal kon met zijn drone boven het nest duidelijk zien hoe een van de drie jongen intussen overleden was. Dankzij een inderhaast opgetrommelde boomverzorger die in de afgeknotte stam klom, konden de twee andere jonge vogels uit het nest gehaald worden. Ze zijn overgebracht naar het Vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. De medewerkers daar konden vrijdag melden dat de dieren het al een pak beter stellen dan de dag voordien, al eten ze nog niet zelfstandig. Volgens de experten zouden de twee jongen nog een nacht onbeschermd in het natte nest zeker niet overleefd hebben.

Het mannetje blijft intussen in Oosterlo rondvliegen om zijn eigen voedsel bij elkaar te scharrelen.(ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen