Champions League voor drones vlamt met 140 kilometer per uur over Kunstberg

Wie afgelopen weekend spektakel zocht, was op de Kunstberg aan het goede adres. Daar vond de Brussels Drone E-show plaats. Drone-piloten namen het in de Champions League met waanzinnige snelheden tegen elkaar op.

Robin De Becker

Van 0 tot 140 kilometer per uur in amper één seconde. Dat was wat de Brussels Drone E-Show op de Kunstberg beloofde. En de wedstrijden stelden niet teleur. Zowat veertig internationale piloten stuurden hun drones de lucht in. “De Champions League werd vorig jaar opgestart. Er werd vooral gezocht naar spectaculaire locaties”, zegt Gert Muylemans, woordvoerder van de Brussels Drone E-Show. “Begin juli vond er nog een manche plaats op de Champs-Elysées in Parijs. Acht teams nemen het hier tegen elkaar op. Een negende team, met de Belgische wereldkampioen, kreeg een wildcard. Maar het gaat dus om teamwork, geen individuele prestaties.”

Betere reflexen op jonge leeftijd

De teams komen onder andere uit Korea, Zwitserland en Nederland. Bij één team zit zelfs een 9-jarige piloot. “Reflexen zijn zeer belangrijk en blijkbaar heb je betere reflexen op jonge leeftijd.” En dat blijkt al snel geen overbodige luxe. De deelnemers zitten immers in een stoel op het podium en zetten een FPV-bril (First Person View) op. “Door die bril lijkt het alsof je zelf in de cockpit van de drone zit. Maar er zit een minieme vertraging op. Als je jonger bent, kan je die beter inschatten.” Er zijn ook zeer strikte regels. Zo mag de drone niet meer dan een kilo wegen omdat hij anders dwars door het veiligheidsnet zou vliegen. De batterijen houden het ook maar negentig seconden uit.

In team Gemfam zit één van de twee Belgische deelnemers. Victor Van der Elst (17) uit Merelbeke staat aan de top in ons land. “Maar hier heb ik nog alles te bewijzen. Het ziet er gemakkelijk uit, maar dat is het echt niet. En het feit dat alles live wordt uitgezonden op groot scherm zorgt voor extra stress.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen