Vandalen vieren trieste verjaardag: loodzwaar kunstwerk opnieuw in rivier gekieperd

© Bea Van den Steen

Exact een jaar geleden gooiden vandalen De Aak, het kunstwerk van Edwin Degelin in de Demer in Diest. Dat is een hele krachttoer want De Aak weegt meer dan een ton. Het kunstwerk is gemaakt met oude heipalen die in de rivier gevonden werden tijdens de werken om de Demer weer open te leggen. De technische dienst van de stad takelde de Aak weer boven en verankerde het werk extra stevig. Dat heeft echter niet mogen baten. Zondagochtend lag het kunstwerk opnieuw in de rivierbedding. De schade lijkt nu ook groter dan vorig jaar.

Hedwig Neesen

Op Facebook uiten nogal wat mensen hun ongenoegen over deze zoveelste daad van vandalisme. Er is ook een duidelijk pleidooi voor camerabewaking of om de Aak op de Kaai te plaatsen. Daar is er veel meer sociale controle. Patrick Janssens maakt zich zorgen over The Ever Blossoming Garden, het monument dat de herdenking van Annick Van Uytsel in de stad moet verankeren. Dat monument wordt opgetrokken in de directe nabijheid van de plaats waar de Aak staat.

Het centrum van Diest heeft al jarenlang te maken met vandalisme en graffitispuiters. Onder meer in het Warandepark wordt het straatmeubilair regelmatig in brand gestoken of afgebroken maar ook in het Jan Heylen park en park Cerckel is vandalisme een terugkerende ergernis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen