Luister naar

Investeer veel meer in werk voor vluchteling

Nieuws
Minister Koolmees heeft 10 miljoen euro toegezegd ter ondersteuning van de integratie van vluchtelingen. Dat is veel te weinig.
vrijdag 20 april 2018 om 03:00

Recente cijfers over het lage percentage geslaagden (39 procent) voor het inburgeringsexamen laten zien dat het leren van de Nederlandse taal een struikelblok is. Als je twee keer per week drie uur les hebt, zakt de kennis snel weg als je de stof niet oefent. Veel vluchtelingen hebben voornamelijk contact met mensen uit hun land van herkomst en oefenen de lesstof amper. Ook speelt de wijze van examineren een rol: lager opgeleide vluchtelingen hebben doorgaans niet veel ervaring met multiple choice en met het gebruik van dubbele ontkenningen.

Om werkelijk te kunnen participeren in onze samenleving is ook inzicht in onze cultuur van belang. Ook daarvoor is contact met Nederlanders van belang. Daarnaast moet ook gepast gedrag ‘uitgelegd’ en beoefend worden om in een baan te kunnen ‘aarden’.

Toegang tot de arbeidsmarkt is niet mogelijk zonder beheersing van de taal en aanvullende opleidingen. Wij hebben hier meer dan 61.000 bijstandsgerechtigde vluchtelingen. Er zijn genoeg werkgevers die vluchtelingen in dienst willen nemen. Maar niet zonder bij- of omscholing of extra begeleiding tijdens het werk.

Cijfers laten zien hoe moeilijk het is vluchtelingen naar werk te geleiden: in Amsterdam is in anderhalf jaar 12 miljoen euro uitgegeven aan begeleiding naar werk. Dat heeft geresulteerd in een uitstroom uit de bijstand van 326 vluchtelingen.

Nog een knelpunt: ook vluchtelingen van dertig jaar en ouder hebben geen recht meer op studiefinanciering. Zij kunnen vaak alleen participeren als zij zelf een baan vinden.

Een oplossing voor veel van deze knelpunten is dat vluchtelingen worden klaargestoomd voor werk met intensieve aandacht voor de taal, een passende werkhouding, gevolgd door een praktijkopleiding en vakinhoudelijke en mentale begeleiding tijdens het werk. Hierdoor zouden vluchtelingen binnen zes maanden taalvaardig kunnen zijn, voor werk beschikbaar en uit de bijstand.

Een investering van rond de 10 mille per deelnemer zou voldoende kunnen zijn om meer dan 140 mille aan bijstandskosten te besparen. Landelijk wordt er aan de groep 30-plussers meer dan 500 miljoen euro aan bijstandskosten uitgekeerd. Waarom schiet de overheid niet te hulp? <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.