Luister naar

Toename aantal vluchtelingen naar Griekenland via noordelijke Turkse grens

Nieuws
Het aantal vluchtelingen dat de grens tussen Turkije en Griekenland oversteekt via de rivier Evros, in het noorden van het land, is enorm gestegen. In maart kwamen meer dan duizend mensen zo het land binnen. Vorig jaar maart waren dat er 280. Het Rode Kruis vreest een nieuwe humanitaire crisis.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
vrijdag 20 april 2018 om 19:41
De rivier Evros vormt grotendeels de grens tussen Turkije en Griekenland.
De rivier Evros vormt grotendeels de grens tussen Turkije en Griekenland.

Den Haag

Het overgrote deel van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen. Het Rode Kruis maakt zich zorgen, want de stroom blijft groeien. Afgelopen week kwamen elke dag meer dan honderd mensen Griekenland binnen door de rivier Evros over te steken. De oversteek is gevaarlijk, benadrukt woordvoerder Iris van Deinse. Veel mensen hebben al een uitputtende reis achter de rug en kunnen bovendien niet zwemmen.

In de zomer is het waterpeil van de rivier lager, wat er vermoedelijk voor zorgt dat de aantallen blijven stijgen. ‘De rivier lijkt dan makkelijker over te steken. De verwachting is dat daarom meer mensen een poging wagen’, zegt Van Deinse.

De mensen die de overkant bereikt hebben, hebben nog een lange weg te gaan. De registratiecentra waar ze zich moeten melden zijn overbelast. Ze worden doorverwezen naar Thessaloniki, 430 kilometer verderop. Hoe ze daar komen, moeten ze zelf uitzoeken. Van Deinse: ‘Voor de meeste mensen is dat te voet. Bij mensen die in dat gebied wonen, wordt letterlijk aangeklopt voor hulp. Dat horen we niet vaak, dus daaruit maken we op dat de nood hoog is.’

luiers

De hulporganisatie tast in het duister over de reden voor de plotselinge groei van het aantal vluchtelingen. ‘We kijken eerst naar de noden van de mensen die nu binnenkomen. Er is een team naar het gebied onderweg om te kijken hoe het ervoor staat’, zegt Van Deinse. ‘Tot die tijd delen we slaapzakken, dekens en luiers uit. Dat is op dit moment het hardst nodig.’

De Evros is een rivier in het noorden van Griekenland die voor een groot deel als natuurlijke grens met Turkije fungeert. In 2012 bouwde de Griekse overheid nog een elf kilometer lange afrastering op het deel van de landsgrens dat niet de rivier volgt.

stijging

Volgens de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex is de instroom van vluchtelingen in Griekenland in de eerste drie maanden van dit jaar met 30 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. De stijging komt vooral door mensen die de landsgrens met Turkije oversteken, de instroom op de Griekse eilanden is juist afgenomen. Volgens Frontex gaat het vooral om mensen uit Syrië en Irak. Het Rode Kruis verwacht volgende week meer te weten over waarom er nu zo veel mensen de oversteek wagen. ‘Voor nu weten we in ieder geval zeker dat die mensen geholpen moeten worden.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.