Luister naar

Christelijk asielgezin mag tóch blijven

Nieuws
Het tot het christendom bekeerde asielzoekersgezin uit Afghanistan, waarvoor de afgelopen tijd actie werd gevoerd in Burgum, mag toch in Nederland blijven. Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) maakt een uitzondering voor de eerder afgewezen familie.
Hans-Lukas Zuurman Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 20 april 2018 om 18:16

Burgum

Dat bevestigt advocaat Petty Bartels, die het gezin vrijdag het nieuws mocht vertellen in het detentiecentrum in Zeist. De familie, met drie dochters – van zes, zeven en twaalf jaar – zat daar vast, om maandag uitgezet te worden naar Afghanistan. Die uitzetting wordt geschrapt, nu Harbers het gezin om humanitaire redenen alsnog een verblijfsvergunning geeft. Dat dit gebeurt, is vrij bijzonder, bevestigt Bartels. Donderdag werd een laatste herzieningsverzoek voor asiel nog afgewezen. ‘Je kunt je afvragen op welke grond ze nu wel mogen blijven. Misschien heeft de overheid er toch mee in de maag gezeten.’ De motivatie voor zo’n uitzondering wordt nooit bekendgemaakt. ‘Dat is altijd een beetje gissen.’ Volgens de advocate was het gezin ‘door het dolle heen’, toen ze vertelde dat het mocht blijven. ‘Dat was een emotioneel moment. Ze gingen meteen iedereen bellen.’ Waar de familie gaat wonen, is nog niet duidelijk.

Het gezin werd vorige week vrijdag door de vreemdelingenpolitie uit het asielzoekerscentrum in Burgum gehaald. De dreigende uitzetting leidde in de lokale kerken en politiek tot onrust.

Uitzettingen naar Afghanistan zijn omstreden. Volgens het kabinet en de Raad van State is Afghanistan veilig genoeg om afgewezen asielzoekers naar te laten terugkeren, iets wat mensenrechtenorganisatie Amnesty International sterk betwijfelt. Wie zich daar bekeert tot het christendom, heeft het er zwaar, blijkt uit de ranglijst voor christenvervolging van Open Doors. Dat was dan ook reden voor het christelijke gezin om tweeënhalf jaar geleden te vluchten. De IND geloofde hun verhaal tot op heden echter niet. De vrijgemaakt-gereformeerde predikant Marco Buitenhuis is nauw betrokken bij de situatie. Hij doopte het gezin in maart 2017. ‘Dit is een geweldige opluchting. Wat zijn we blij’, reageert hij. Buitenhuis vertelde het nieuws op de basisschool van zijn kinderen, waar ook de jongste twee uit het asielgezin zaten. ‘Er ging een gejuich op.’ Ondanks de opluchting vreest Buitenhuis voor het lot van andere, christelijke asielzoekersgezinnen uit Afghanistan. ‘Met deze uitzondering is het uitzetbeleid naar Afghanistan nog niet veranderd.’

Bij het ministerie van Justitie en Veiligheid kan een woordvoerder niets over de beslissing van Harbers zeggen. ‘Wij doen nooit uitspraken over individuele gevallen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten protesteren uit solidariteit met pro-Palestijnse studenten die bij eerdere protesten bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein door de politie werden verwijderd.

ME opnieuw paraat nu universitaire protesten zich naast Israël ook tegen het politiegeweld richten

Na dagen van pro-Palestijnse betogingen richten de protesten zich nu tegen het politiegeweld. Ruim dertig demonstranten zaten donderdagavond nog vast. Enkelen van hen worden berecht. De ME was opnieuw paraat.

Het 'Cruiseschip' in Groningen. In het kantoorgebouw zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Belastingdienst gevestigd.

Overheid haalt oud beleid van stal en gaat eigen kantoren beter over het land verdelen

Na een pauze van enkele decennia gaat de rijksoverheid weer actief werken aan een betere spreiding van de eigen kantoren over het land. Het kabinet hoopt daarmee bij te dragen aan de werkgelegenheid buiten de Randstad.

Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.'

Gemeente streept schuld van jongeren weg bij 'goed gedrag': 'Soms kan wandelen al goed zijn'

Hoe is het groeiend aantal jongeren met schulden terug te dringen? In Amersfoort lost de gemeente een deel van hun schuld af wanneer ze bijvoorbeeld hun opleiding weer oppakken.

Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.