Direct naar artikelinhoud
Muziek

Zweedse artiest Avicii (28) overleden

Avicii.Beeld Amy Sussman/Invision/AP

De Zweedse artiest Avicii is op 28-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse krant Dagens Nyheter.

"Het is met grote droefheid dat we moeten meedelen dat Tim Bergling, bekend onder zijn artiestennaam Avicii, is overleden", zo wordt zijn perscontact Ebba Lindqvist geciteerd door de krant. "Hij bevond zich in Muscat, Oman, en werd vrijdagnamiddag lokale tijd dood aangetroffen."

In de mededeling wordt ook gevraagd zijn familie met rust te laten. Over de doodsoorzaak zijn geen mededelingen gedaan.

Avicii's eerste hit was Levels, bij het grote publiek brak de Zweed door met Wake me up in 2013. Hij verbaasde vriend en vijand in 2016 door zijn pensioen als live dj aan te kondigen. Dat er "te weinig tijd voor het leven van een normaal persoon was, naast de artiest", klonk het toen. Niet veel later gaf hij toe "te moeten stoppen vanwege mijn gezondheid".

"Het lag niet aan de shows of de muziek, maar aan het gebeuren eromheen dat nooit natuurlijk aanvoelde", zei hij. "Ik ben meer het introverte type en het was altijd moeilijk voor me. Ik denk dat ik te veel negatieve energie aan boord heb genomen." De Zweed bleef wel muziek maken: sindsdien was hij actief als muziekproducer. Zo werkte hij onder meer samen met Coldplay en Madonna.

Lees hier 'Collega's vreesden voor levensstijl Avicii: "Als hij maar niet tot het clubje van 27 toetreedt"'.

Avicii werd eerder deze week nog genomineerd voor een Billboard Music Award, in de categorie "top dance/electronic album" voor zijn ep Avici (01). De awards worden op 20 mei uitgereikt.