20 april 2018 om 03:00
Luister naar

Voordat je het weet, ben je een zure groene profeet

Als u van het ‘krantje bij het ontbijt’ bent en u leest dit, dan zit ik in het vliegtuig. Jawel. De familie Honingh maakt een tripje naar Israël. Vanwege de temperatuur doen we dat in april in plaats van in juli. We hebben er lang naar uitgekeken en gaan er ontzettend van genieten, daar in het land van melk en honing.

Maar vliegen dus. Dat mag natuurlijk helemaal niet als je van de groene bent. Er mag heel erg veel niet als je van de groene bent. En voor je het weet, vind je dat alle andere mensen op deze wereld dat ook niet mogen. Voor je het weet, ben je een verzuurde groene profeet. Dan kun je iemand niet feliciteren die blij vertelt dat hij een baan heeft in Australië waarvoor hij elke acht weken heen en weer gaat vliegen. Ja, maar het is voor een hulporganisatie! Nou… zou hongerend Afrika daarbij gebaat zijn? Of kun je daar beter bomen gaan planten in plaats van eroverheen vliegen? Bomen planten is volgens ‘mijn’ heldin en Nobelprijswinnares Wangari Maathai, dé oplossing voor honger, armoede en dus wereldvrede. Google haar naam maar eens. Dus: iedereen het vliegtuig uit. Alleen ik mag nu, omdat ik tien jaar niet gevlogen heb, en omdat echtgenoot duizend bomen heeft geplant op z’n land.

relatief en inconsequent

Voor ik het weet, heb ik van ‘niet vliegen’ een groot ding gemaakt. Alsof dat vliegtuig de grootste boosdoener is, terwijl bijvoorbeeld één containerschip op de Nieuwe Waterweg meer verstookt dan alle auto’s die er in een heel jaar in Rotterdam rijden. Het is allemaal zo relatief en we zijn allemaal zo inconsequent.

Ik zit in mijn groene bubbel en bestook de wereld. Terwijl ik laatst nog de zin opschreef: ‘Maak je eigen leven groen, niet dat van anderen.’ Want als er één vinger naar de ander wijst, wijzen er drie naar jezelf. Zoals nu, nu ik in het vliegtuig zit.

Toch vind ik het moeilijk hoor, want al dat nare nieuws van klimaatvluchtelingen en milieucrises maakt me machteloos. Ik wil wat doen. Maar waar eindigt onze verantwoordelijkheid voor het welzijn van deze wereld? Wat doet Hij en wat doen wij?

Ik werd geholpen door Elbert Dijkgraaf, die pas zo dapper afscheid nam van de Tweede Kamer. In een interview zei hij: ‘We moeten ons best doen, want onze verantwoordelijkheid blijft recht overeind. Maar de nieuwe hemel en nieuwe aarde worden niet door christenen, laat staan door de SGP of Elbert Dijkgraaf gerealiseerd. God regeert, en het kwaad is al overwonnen. Dat geeft mij een enorm stuk relaxedheid.’

Dat hielp mij wel. Want je kunt je zomaar de redder van de wereld gaan voelen. Met je niet vliegen en je geen vlees eten. Terwijl de Heer alleen maar van ons vraagt het koninkrijk te zoeken en niet te redden…

Ik werd ook geholpen door ds. Wim de Bruin die een paar weken terug hier een pleidooi hield voor sober leven. ‘Als we dat niet doen, stort de boel in’, schreef hij. Omdat we leven ten koste van anderen. En dat past niet in het koninkrijk. Dus zal het vroeg of laat misgaan. ‘Maar we moeten ons leven niet versoberen om de wereld te redden, maar om de ander en de schepping tot bloei te laten komen.’

minder wijzen naar anderen

Kijk, daar kan deze zure groene profeet wat mee. Dat relativeert en motiveert. En laat me minder wijzen naar anderen. Ik zal nog weleens de fout ingaan, maar ik hoop dat u mij dat bij voorbaat kunt vergeven.

Het is nog steeds paastijd. De kleur is wit. De vijftig dagen van Pasen tot Pinksteren zijn volgens de katholieken één grote zondag. De tijd van de verrijzenis. Van ‘de levende die voor ons uit gaat’ zei de dominee afgelopen zondagochtend. Dankzij de opstanding is de wereld gered en hebben we zicht op Gods koninkrijk. En dus is elke goede (groene?) daad niet tevergeefs in de Heer. Zoals dat mooie lied nummer 642 uit het nieuwe Liedboek zegt:

Nu is op aard geen goede daad

Meer tevergeefs gedaan,

Want wat gij goed doet is als zaad,

Dat heerlijk op zal gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Zeg het gewoon: een christen zou niet met een vliegtuig op vakantie moeten gaan

In enkele decennia is het idee ontstaan dat iedereen ‘recht’ heeft op jaarlijkse vliegvakanties. En nog steeds groeit het aantal vluchten. Tijd voor concrete leefregels wat dit betreft, beargumenteert Mark de Jager.

Afbeelding

De oorzaak van veel ellende is dat brute macht over gerechtigheid heerst en velen daarover zwijgen

'In 1964 werd ik met een spandoek voor Paleis Soestdijk gearresteerd', schrijft Aad Kamsteeg. Zestig jaar later vraagt hij opnieuw aandacht voor de Molukkers.

Let goed op als er een beroep wordt gedaan op wetenschappelijk onderzoek

Het pleit voor minister Piet Adema dat hij het stempel 'veilig' op glyfosaat wantrouwde. Een beroep op wetenschappelijk onderzoek zegt helaas lang niet alles, stelt Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Refomeisjes zijn niet per se bang omdat ze weten van de 'schrik des Heeren'

Ik groeide op 'wetende de schrik des Heeren', maar was banger voor een krokodil onder mijn bed dan voor de hel, schrijft Annemarie van Heijningen over haar jeugd in de gereformeerde gemeente.

Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.