© Chris Nelis

78-jarige Genkenaar overvallen in zijn slaapkamer: “Ze sloegen me met hun vuisten en bonden me vast op mijn bed”

Drie onbekenden zijn donderdagnacht de slaapkamer van Florent Martens (78) in de Hoogstraat in Genk binnengedrongen en overvielen de man in zijn bed. Florent kreeg vuistslagen in het gezicht en werd aan zijn bed vastgebonden. “Ze schreeuwden om goud en geld”, zegt de zwaar getraumatiseerde Genkenaar.

Chris NELIS

Een home invasion is altijd beangstigend, zeker als je zoals Florent in je bed wordt overvallen. “De drie mannen drongen meteen mijn slaapkamer binnen”, zucht de voormalige ploegbaas bij Ford Genk. “Ik woon alleen en er zijn maar enkele deuren in mijn appartement, dus ze waren snel bij me. Een van de daders is meteen op mij gesprongen en beukte met zijn vuist op me in. Een andere haalde de dressoirs en kasten leeg en gooide alles op de grond. De derde vond een goudstukje, een erfstuk. Daarop begonnen ze te schreeuwen in gebroken Nederlands. Ze sleurden me van het bed en gaven me nog meer klappen.”

Behalve het goudstukje had Florent nog wat cash geld in huis, zo’n 375 euro. Daar gingen de daders mee aan de haal. “Ik vermoed dat het drugsverslaafden waren die snel aan wat geld moesten geraken. Mijn huisbaas denkt dat ze mij hebben geobserveerd en wisten dat ik alleen woon. Ik vrees dat hij gelijk heeft.”

Twee keer bestolen

Voor ze de benen namen, bonden de overvallers Florent vast aan zijn bed. Gelukkig slaagde het slachtoffer erin zichzelf te bevrijden en de hulpdiensten te verwittigen. De politie van zone Carma was snel ter plaatse maar van daders was geen spoor meer.

De overvallers droegen geen bivakmutsen en deden ook geen moeite om zich onherkenbaar te maken, maar Martens kon geen van hen identificeren.

Bij nabijgelegen handelszaken werden camerabeelden opgevraagd, maar het was vrijdag nog niet duidelijk of die bruikbare informatie opleverden. Het gerechtelijk labo voerde een sporenonderzoek uit. De federale gerechtelijke politie zet het onderzoek verder.

Het is de tweede keer in twee weken tijd dat Florent in zijn huis het slachtoffer werd van een diefstal. “Veertien dagen geleden belde hier een vrouw aan. Ze vroeg of ik 20 euro kon wisselen. Toen ik mijn portefeuille nam, griste ze die uit mijn hand en zette het op een lopen. Toen was ik meer dan 300 euro kwijt.”