Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Daar zijn ze weer, de gekke WK-kapsels. "Gek? Maar neen mevrouw, dit is kunst!"

Zij vallen op tijdens dit WK: de Nigeriaan Troost-Ekong, superster Neymar en de Zweed Durmaz.Beeld AFP & EPA

Voetballers. Ze zijn hipper dan popsterren en komen bijgevolg met (bijna) alles weg. Ook met geblondeerde lokken, zoals onze eigenste Dries Mertens of superster Neymar. Of met een perfect getrimde houthakkersbaard. "Een zegen voor onze stiel", klinkt bij hun persoonlijke kappers. Zij hebben het WK nu al gewonnen.

"Neymar is fantastisch, maar het is een ongelofelijke aansteller. Hij laat z'n kapper vanuit Brazilië overvliegen naar Rusland", dixit Herman Brusselmans maandagavond in de Nederlandse talkshow 'Voetbal Inside'. Waarna presentator Wilfred Genee gevat antwoordde: "Het is niet omdat jullie geen kapper gebruiken dat die jongens dat toch ook niet mogen?" Naast Brusselmans zat voormalig Oranje-international en sportjournalist Johan Derksen te grinniken. Oók met lange, ietwat slordige lokken. "Tegenwoordig is er die mode van opgeschoren koppen. Ik vind het verschrikkelijk. Ik zie veel liever het haar van Herman", zei die serieus. 

Dat de coiffure van een voetballer heilig is - bijna net zo heilig als de grasmat waarop hij speelt - wist u ongetwijfeld al langer. Er was vroeger David Beckham met zijn altijd perfect gestylede coupe, nu is er Cristiano Ronaldo die geen veld betreedt zonder eerst bij de kapper langs te gaan. De Portugese superster is lang niet de enige die zijn persoonlijke stylist laat afreizen naar het WK. Ook onze Rode Duivels hebben hun vaste 'haarkunstenaar'. 

"Want mevrouw, dit zijn niet zomáár kapsels, dit is kunst. Zeker als je ziet welke techniek er gebruikt wordt. Het is de beheersing van een métier, een savoir-faire", benadrukt Michel Sfaxi aan de telefoon. De Brusselaar is al jaar en dag de man die nauwlettend in de gaten houdt of de coupe van zijn poulains keurig in de plooi ligt. "De Duivels zijn stuk voor stuk goed gecoiffeerd. Ik hou ervan te werken aan de haren van een Hazard, De Bruyne, Vertonghen of Meunier. Die gaan steevast voor een vrij klassieke coupe, hebben mooi haar… Wat kan ik als kapper nog meer dromen?" 

'Ik vind het kapsel van Dries Mertens mooi geknipt, maar het is een tikkeltje te geel'
Kapper Michel Sfaxi

Spaghetti met saus

Denkt hij ook zo over de opvallende nieuwe snit van Dries Mertens - "een weddenschap" - nu die scoort met goudgele lokken? "Ik vind het mooi geknipt, maar het is een tikkeltje te geel", geeft de kapper toe. "Ik denk dat ik het een beetje zou kunnen verbeteren door de kleur te veranderen. Ik zou het ter plaatse eens moeten bekijken." Over dat andere (letterlijke) goudhaantje is Sfaxi een pak minder enthousiast. "Neymar kan dan wel goed gekapt zijn, voor mij is het net iets te veel de look van een spaghetti met saus erop." Al geeft Sfaxi toe: hij juicht bij al dat geëxperimenteer. "Vroeger was zo'n kapsel taboe, net als een tatoeage. Nu durven de jongeren opnieuw meer. De 'kapsel-kunstjes' zijn een zegen voor onze stiel. Pas op, tegen een typische Italiaanse snit zeg ik ook geen nee. Ik hoop zelfs Mourinho ooit eens in mijn stoel te hebben."

Niet alleen hun prestatie valt op: Neymar en Behrami staan ook in de kijker omwille van hun geverfde lokken.Beeld AFP

Mertens en Neymar, meteen zijn twee erg opvallende WK-kapsels genoemd. En blond lijkt in de mode, want in hun zog volgen ook Japanner Nagatomo, de Costa  Ricaan Waston of de Zwitser Behrami. De IJslanders en Denen onderscheiden zich dan weer in Scandinavische degelijkheid: netjes geschoren, netjes geknipt. Voetballen met lang haar is sowieso niet het handigst, al is Bjarnason wel de uitzondering. Niet elke coupe hoeft trouwens lang te zijn om er een dotje van te maken: de Spaanse keeper De Gea of onze eigen Chadli lopen met een 'man bun' rond, al is die volgens stijlgoeroes al lang niet meer in. De Franse middenvelder Pogba - normaal altijd in voor een 'folieke' - stelt dan weer teleur met een 'gewone' geschoren tekening aan de zijkant. Waar we het dan wel moeten zoeken? De hippe houthakkers met lange baarden, Australiër Jedinak en de Zweed Durmaz. Of de vogelspincoiffure van de Panamese kolos Torrès - "met mij valt niet te sollen". Én het subtiele groene streepje van Nigeriaan Troost-Ekong.

De Nigeriaanse verdediger William Troost-Ekong.Beeld AFP

Intimideren

"Zolang hun spel goed is, kunnen voetballers zich alles permitteren", concludeert sportpsycholoog Jef Brouwers. "Het zijn vedetten. Wanneer de eerste minister van dit land evenveel zou verdienen als een voetballer en ook zulke 'fratsen' zou uitsteken, zou het een dagenlang schandaal zijn." Imagocoach Maya Schellekens ziet het kapsel dan weer als een van de weinige dingen waarin een voetballer zich kan onderscheiden. "Ze dragen op het veld alle elf dezelfde kleding, ernaast hetzelfde trainingspak of kostuum. Met gekleurde voetbalschoenen, tatoeages en een opvallende snit geven de jongens zichzelf persoonlijkheid. En vooral een kapsel kan veel doen. Het maakt intelligenter, aantrekkelijker of jonger." Of het intimideert, in het geval van een hanenkam zoals bij Nainggolan." Maar of het een voetballer beter doet presteren? "Dat zou ik niet durven zeggen", zegt Brouwers nog.

De gekleurde dreadlocks van Panamees Roman Torrès.Beeld REUTERS
Van Paul Pogba zijn we normaal wat meer gewoon.Beeld AFP
Ook in de mode: de houthakkersbaard van de Australische middenvelder Jedinak.Beeld AFP