Direct naar artikelinhoud
Blik op BelgiëGeraardsbergen

Wie in Geraardsbergen geen ‘beschermingsgeld’ betaalt, riskeert rake klappen

Het station van Geraardsbergen.Beeld BELGAIMAGE

De stationsbuurt van Geraardsbergen staat onder verhoogd politietoezicht na enkele geweldsincidenten. Intussen proberen bepaalde politici er garen bij te spinnen. ‘We zijn allemaal erg onder de indruk.’

Rond vieren ’s namiddags staan zes agenten van de lokale politiezone Geraardsbergen-Lierde zichtbaar aanwezig te zijn voor het station. Het plein stroomt vol middelbareschooljeugd met bestemmingen Galmaarden, Tollembeek, Herne of Edingen. “Ik denk echt dat we nu met genoeg zijn”, krijgt een zevende, gekomen per fiets, van zijn collega te horen. De politiezone heeft een operationeel kader van om en bij de zeventig personeelsleden, wat maakt dat met de fietser erbij op een doordeweekse dinsdag zowat 10 procent van het hele korps het station staat te bewaken.

Het schokkende is niet enkel het filmpje, waarop vijf jongeren een joch van zestien aanvallen en specifiek zijn hoofd viseren. Op X circuleert het filmpje nu al dagenlang als propagandamateriaal voor onder meer Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “Door het globalistische pamperbeleid wordt de kans dat uw zoon of dochter dit meemaakt elk jaar groter.”

Geld afstaan

De jongen was eerder bedreigd via Snapchat. Hij moest vorige week maandag bij zijn vertrek naar school 100 euro afstaan in ruil “security à cent pour cent”. Hij liet zich toen vergezellen door zijn vader en een vriend. Toen de jongen drie dagen later onbegeleid richting het station stapte, werd hij opgewacht en in elkaar geslagen en geschopt. Een volwassene die tussenbeide trachtte te komen raakte zelf gewond. De jongen moest in het ziekenhuis worden verzorgd voor een verbrijzelde neus en mogelijke hersenschade. Twee minderjarige verdachten werden opgepakt.

“Het is geen nieuw fenomeen”, zegt Dominique Willaert, auteur van het boek Niet alles maar veel begint bij luisteren, over de opkomst van extreemrechts in de Denderstreek. “Tijdens mijn research, twee jaar geleden, gebeurde het ook al in Denderleeuw en in Aalst. Het gaat om Brusselse criminele bendes die bewust witte jongens provoceren en geld proberen af te troggelen.”

Screenshots van de geweldpleging aan het station.Beeld RV

Ann Panis, burgemeester van Geraardsbergen voor Open Vld, zegt alleen al van het woord ‘bende’ te zijn geschrokken. “We zijn allemaal erg onder de indruk”, vertelt ze. “We willen het verhoogde politietoezicht aan het station nog een tijdje vasthouden, vooral dan rondom de schooluren.”

Maandag verschenen al meteen Vlaams Belang-kopstuk Guy D’haeseleer en nog enkele andere militanten op de markt van Geraardsbergen met slogans over veiligheid als basisrecht. “Ze hebben daar net zo lang gestaan als nodig voor het filmpje dat ze achteraf hebben gepost”, zegt Panis. “Het mag ons in volle kiescampagne niet verwonderen dat ze dat doen.”

Alle peilingen voorspellen twee heel zwarte zondagen in de Denderstreek, niet alleen in juni maar straks ook bij de lokale verkiezingen. Toch klinkt Panis als iemand die er vrij gerust op is. In haar 31 zitjes tellende gemeenteraad worden er niet meer dan twee ingenomen door Vlaams Belang. Er is ook een partij die Het Alternatief heet, en dat vooral lijkt te willen zijn voor het Vlaams Belang, waar het van afgescheurd is.

In dialoog

“Genoeg is genoeg”, leest een gekleurd meisje op de trein voor uit wat ze op sociale media ziet verschijnen. “Iedereen weet nu wel dat die jongens uit Brussel kwamen, dat er geen enkele reden is om hier in onze streek bepaalde groepen te viseren. En toch sturen mensen al deze bagger.”

Cédric Fosse (24) is als sociaal werker actief bij jongerensteunpunt Uit de Marge in Geraardsbergen en ook bij Groen. Hij zocht na vorige incidenten in Denderleeuw de dialoog op met enkele geweldplegers. “Die kwamen uit de Anderlechtse wijk Peterbos”, zegt hij. “Het gaat om jongeren die echt wel in de criminaliteit leven. Zij zoeken de makkelijkere treinverbindingen op en komen dan in deze regio terecht.

“Die ene jongen, die ik intussen goed ken, komt nooit ongewapend op straat. Het zijn jongeren die het gevoel hebben nooit een kans te hebben gekregen. Niet op school en niet daarbuiten. Iedereen roept nu om meer repressie, terwijl repressie vaak juist mee is wat de hele situatie van uitzichtloosheid voor deze jongeren heeft doen ontstaan.”

In dialoog
Beeld RV