Rijken roken minder, armen net méér

© Shutterstock

Roken is in ons land steeds meer een gewoonte van de laagste sociale klasse. Dat besluit de Stichting tegen Kanker op basis van een enquête bij 3.000 mensen. In de groep die het minst opgeleid is of minder verdient, steeg het aantal rokers de afgelopen twee jaar van een kwart naar een derde. In alle andere groepen daalde het. Om het tij te keren moet de prijs van tabak fors de hoogte in, zegt de Stichting.

Jonas Mayeur

De opvallende cijfers komen uit een vergelijking van de Rokersenquête die de Stichting in oktober publiceerde met die uit 2015. In eerste instantie bleek al dat het globale aantal rokers niet langer daalt. Net als twee jaar geleden rookt op dit moment één op de vijf Belgen tussen 15 en 75 jaar. Maar achter die status quo blijkt nu een opvallende evolutie te zitten. “Roken wordt meer en meer iets van de ­armen”, zegt Suzanne ­Gabriëls van de Stichting. “Een zorgwekkende trend die ook in andere landen bestaat.”

De vele campagnes, de grotere waarschuwingen op de pakjes, de confronterende brochures bij de dokter… blijkbaar hebben ze bij een specifieke groep weinig tot geen effect. “Een forse prijsverhoging kan het tij echter keren”, zegt Gabriëls. “Dat wordt vaak gezien als een asociale maatregel, omdat wie minder inkomsten heeft er het grootste slachtoffer van is. Wie blijft roken, betaalt inderdaad meer. Maar het aantal rokers in die lagere klasse zal wel aanzienlijk dalen, in tegenstelling tot bij klassieke campagnes.”

Met de extra inkomsten kan de overheid zorgen voor betere begeleiding bij het stoppen met roken, zegt Gabriëls. “Nu krijg je twee pogingen met medicatie terugbetaald terwijl de gemiddelde roker er vijf nodig heeft.”

Daarnaast zijn meer inspanningen nodig om de levens- en werkomstandigheden van de betrokkenen te verbeteren, zegt Jan De Maeseneer, voorzitter van de Strategische Adviesraad Welzijn, ­Gezondheid en Gezin. “De lagere klassen roken meer omdat ze in moeilijker omstandigheden leven die veel stress ­veroorzaken. Ze vinden niet het juiste antwoord op die stress en grijpen vaker naar de sigaret.”

Naar tien euro?

De federale regering verhoogde deze legislatuur al de accijnzen op tabak. Volgend jaar gebeurt dat opnieuw, dan worden de goedkope merken iets duurder. Maar volgens de Stichting tegen Kanker is dat onvoldoende. Samen met tien andere organisaties vraagt ze al jaren een verdubbeling van de prijs van roltabak, en een stijging van de prijs voor sigaretten met de helft. Een pakje met 20 sigaretten van een populair merk dat in België op dit moment 6,5 euro kost, zou dan 9,75 euro kosten. “Dat is fors maar niet overdreven”, zegt Suzanne Ga­briëls. “In Frankrijk bijvoorbeeld gaat de prijs van die pakjes tegen eind 2020 zelfs naar tien euro.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen