Ook leerkrachten kunnen vanaf volgend jaar een fiets leasen

Er wordt volop gezocht naar ingrepen om een carrière in het onderwijs aantrekkelijker te maken. De leasefiets is er daar een van.© ANP / Joost Hoving Fotografie

Leerkrachten zullen vanaf 2025 een deel van hun bruto eindejaarspremie kunnen gebruiken om een gewone of een elektrische fiets te leasen, meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

poj

Het lerarentekort in Vlaanderen wordt beschouwd als één van de grootste bedreigingen van de kwaliteit van het onderwijs – en dus wordt volop gezocht naar ingrepen om een carrière in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Om de verloning moderner te maken, komt minister Weyts met een maatregel die in veel privébedrijven vandaag al bestaat: ook leerkrachten en ander onderwijspersoneel zullen vanaf 2025 een deel van hun eindejaarspremie kunnen gebruiken om een (elektrische) fiets te leasen.

Ze gebruiken daarvoor het brutobedrag van hun eindejaarspremie, en zullen meer overhouden dan collega’s die met hun nettobedrag zelf een fiets kopen. Weyts geeft het voorbeeld van een leerkracht met 9 jaar anciënniteit: “Haar eindejaarspremie bedraagt netto 1.050 euro, maar bruto was dat meer dan het dubbele, 2.150 euro. Een elektrische fiets kopen en 3 jaar lang verzekeren en onderhouden kost al snel 4.000 euro. De leerkracht heeft dus bijna 4 netto-eindejaarspremies nodig om de fiets zelf aan te schaffen. Maar als ze kiest voor de fietslease, dan kan ze diezelfde kost bijvoorbeeld spreiden over 3 jaar en telkens een deel van haar bruto eindejaarspremie inzetten, die immers ruimschoots volstaat”, klikt het.

“We tonen onze waardering voor leerkrachten en we moeten dat blijven doen op elke mogelijke manier, ook financieel”, zegt Weyts.