De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Foto: Paul Fierens

Zware brand verwoest delicatessenzaak in Bonheiden, 6 buurtbewoners raken bevangen door rook 

In het centrum van Bonheiden (in de provincie Antwerpen) heeft een zware brand een delicatessenzaak verwoest. Kort na middernacht en na 4 uur blussen, kreeg de brandweer de brand onder controle. Vooral de rook bleek een probleem.

Het gebouw was goed geïsoleerd en dat veroorzaakte de enorme rookontwikkeling. Buurtbewoners werden verwittigd en geëvacueerd. Zij konden terecht in basisschool Klimop. Na een CO-meting in hun huis mochten ze terugkeren.

6 buurtbewoners moesten voor controle naar het ziekenhuis. Zij raakten bevangen door de rook maar hebben het ziekenhuis intussen opnieuw verlaten.

Brandweer massaal ter plaatse

De brandweer van de zone Rivierenland had de grootste moeite om het vuur onder controle te krijgen, omdat de brandhaard zich achteraan het pand bevond, in het atelier. "Het gebouw was goed geïsoleerd, en die isolatie heeft veel vuur en rook veroorzaakt", zegt burgemeester Lode Van Looy (BR30). Verschillende korpsen uit de omgeving rukten uit om te helpen.

In de loop van de nacht werd het dak verwijderd met een kraan om het nasmeulen sneller te bestrijden en instortingsgevaar te vermijden. De achtergevel is gecontroleerd ingestort, wat schade veroorzaakte aan een huis ernaast. Er is geen asbest aanwezig in het pand.

De stroomkast in de Nieuwstraat moet vervangen worden. In de loop van de week is het mogelijk dat de elektriciteit zal uitvallen. Fluvius is ermee bezig.

Foto: Paul Fierens

De schade aan de slagerij is groot. "Het atelier is volledig uitgebrand", vertelt burgemeester Van Looy. "De winkel aan de voorkant heeft niet geleden onder het vuur maar heeft wel veel rook- en roetschade. Ook de woning van de slager en zijn vrouw, boven de winkel, is niet bewoonbaar. Het koppel kon zichzelf in veiligheid brengen en is afgelopen nacht naar een hotel gegaan. Ze zullen worden opgevangen door hun kinderen." Ook enkele gebouwen in de buurt hebben rookschade.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Een branddeskundige zal die proberen te achterhalen. 

Bekijk: Er was enorm veel rookontwikkeling

Videospeler inladen...

Meest gelezen