Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Wat is dat toch met tv-flikken en hun excentrieke auto's?

Saga Noren (r.) in 'The Bridge'.Beeld rv

In DM Zapt zet de redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Pieter Dumon over de auto’s die in politiereeksen over het scherm scheuren.

Makers van politiereeksen kunnen het meestal niet genoeg benadrukken. Uren, dagen, weken hebben ze aan research gespendeerd. Kosten noch moeite werden gespaard om alle details van het betere politiewerk juist te krijgen. Ook de acteurs worden meestal mee in het bad gesleurd. Zij moeten op zijn minst een paar dagen het echte werk van nabij hebben gevolgd. Ook de snelcursussen handboeien omdoen, huiszoekingen verrichten en vuurgevechten initiëren worden warm aanbevolen. Er wordt – echt waar – op geen inspanning gekeken om de kijker mee in het verhaal te sleuren. Want zo’n politiereeks werkt natuurlijk alleen maar als echt alles goed zit. Want stel je maar eens voor dat zo’n televisieflik een verkeerd formulier invult, een administratieve stap overslaat of godbetert zijn pistool niet helemaal volgens de regels van de kunst vasthoudt. Dan haak je als kijker natuurlijk meteen af.

We willen best soepel zijn. Maar een Citroën CX? Dat is meer dan één brug te ver

Maar wanneer het over het wagenpark van het gemiddelde politiebureau gaat, gelden die regeltjes niet meer. Dan is geloofwaardigheid plots wel het laatste waar de scenaristen aan denken. En dus zien we in de VTM-reeks 13 Geboden inspecteur Peter Devriendt de straten van Aalst onveilig maken in een Citroën CX. Nu willen we bij zo’n politiereeks best wel een beetje soepel zijn. Het hoeft niet allemaal even realistisch te zijn. Maar een Citroën CX? Dat is meer dan één brug te ver. Alsof een politie-inspecteur die om de haverklap uit zijn bed wordt gebeld het in zijn hoofd gaat halen om met een bejaarde Citroën rond te toeren. Van zodra de temperatuur onder de 10 graden duikt, krijg je die krengen amper nog gestart. Ze zuipen benzine en als onze aardkloot blijft opwarmen in het tempo waarmee hij dat nu doet mag je met zo’n overjaars vehikel geen enkel stadscentrum nog binnen. Zelfs dat van Aalst niet.

We begrijpen het wel. Inspecteur Devriendt is er een van het excentrieke soort. Een flik die niet alles volgens het boekje doet. En hoe zet je dat in de verf? Met een al even excentrieke auto natuurlijk. Het is een kunstgreep die al jaren meegaat en daardoor helaas ook tot op de draad versleten is. Denk maar aan Starsky & Hutch en hun Ford Gran Torino. De Jaguar Mark II van Inspector Morse en de Peugeot 403 van Columbo. En recenter nog kreeg  Saga Noren in The Bridge een goudkleurige Porsche 911S onder de kont geschoven. Dat flikken op tv graag eens buiten de lijntjes kleuren, daar valt best mee te leven. Maar de auto die daarbij hoort, mag dat de volgende keer gewoon een tweedehandse Opel Astra zijn? 

'13 Geboden', elke maandag om 21.45 uur op VTM