Het had zijn feest moeten zijn, maar op Koningsdag kreeg Filip alleen vergiftigde geschenken

© Photo News

Koningsdag in België. Het feest van de dynastie. Het moment waarop de koning wordt geëerd. Maar Filip heeft weinig reden tot feesten. En hij krijgt alleen maar vergiftigde geschenken van zijn familie, stelt onze royaltywatcher Wim Dehandschutter vast. Vandaag kwamen de vertroebelde familieverhoudingen publiekelijk tot uiting.

Koning Filip was er vandaag niet bij op Koningsdag, koningin Mathilde trouwens ook niet. De koning kan zichzelf niet vieren, luidt het officieel. Een wat vreemde uitleg, niet? Het is alsof je jarig bent, een verjaardagsfeestje organiseert en je familie en vrienden uitnodigt, maar zelf afwezig blijft.

Nochtans zou Filip best de slingers mogen uithangen. De man die als kroonprins bekend stond om zijn blunders en stuntelige optredens, groeit in zijn rol. Hij bewijst: de functie maakt de man. Hij blijft gevrijwaard van schandalen en geniet toenemend vertrouwen en dito waardering van de bevolking, zonder de populariteit van Willem-Alexander in Nederland te evenaren.

LEES OOK. Eerste publieke verschijning van Albert sinds nieuwe ontwikkelingen in zaak-Boël

Een smet op het blazoen

Filip heeft sinds zijn troonsbestijging, ruim vijf jaar geleden, ook hard ingezet op pr. Hij maakte zijn intrede op Facebook, Twitter en Instagram. En hij breidde de pers- en communicatiedienst van het paleis uit en moderniseerde die met een combinatie van ervaren en jonge medewerkers. Alles om de koning neer te zetten als een hardwerkende leider met een groot hart.

Alleen zit Filip met een ernstig probleem. Hij is behalve staatshoofd ook stamhoofd van de koninklijke familie. In die tweede rol wordt hij geconfronteerd met een puinhoop. De familie Saksen-Coburg acteert elke dag in een soap die Familie en Thuis overstijgt.

Bekijk de sprekende beelden van de familieverhoudingen, wanneer koning Albert en prins Laurent elkaar “begroeten”. Of juist niet begroeten. Albert staat aan zijn stoel in de kathedraal. Eerst prinses Claire en na haar prins Laurent schuiven in de rij aan. Zij, de schoondochter die de kerk in het midden houdt, begint oprecht te glimlachen als ze Albert terugziet en geeft hem een kus. Hij, de zoon die op voet van oorlog leeft met zijn verwekker, gunt Albert geen blik, terwijl die oogcontact lijkt te zoeken.

Weinig te vieren

Met Albert en Laurent hebben we meteen de belangrijkste twee redenen waarom er op Koningsdag weinig te vieren is voor Filip. Zij hebben hem, elk op hun manier, opgezadeld met een vergiftigd geschenk. Het grootste en meest actuele luistert naar de naam Delphine Boël. Het was vandaag de eerste keer dat Albert in het openbaar verscheen sinds het Brusselse hof van beroep hem verplichtte een DNA-test te ondergaan. Op een expliciete vraag van een journalist of hij genetisch materiaal wilde afstaan, gaf hij geen antwoord. Hij deed zelfs alsof hij de vraag niet had gehoord. Een minuut eerder had hij dat al gedaan, toen een andere reporter hem vroeg hoe het vandaag met hem ging.

Koning Albert weigert Delphine te erkennen als zijn dochter. Filip heeft dat “probleem” niet veroorzaakt, 50 jaar geleden. Maar hij draagt mee de gevolgen, want de zaak-Boël straalt negatief op de monarchie af.

Hetzelfde kan worden gezegd over prins Laurent. Die woont ongevraagd feestjes bij waar hij misschien beter wegblijft, en werd daar eerder dit jaar ook voor gestraft. Het parlement verminderde zijn dotatie met 48.000 euro. Filip mag van geluk spreken dat Laurent zich de jongste maanden gedeisd heeft gehouden. Maar de zorgen om Delphine Boël zijn nog lang niet voorbij. Filip kan nog de beste pr-campagne opzetten, die is waardeloos als het zo blijft rommelen in Laken.