© atv

Eerste Vrijdagmarkt op Sint-Jansvliet: “Als ze hier blijft, gaat het niet lang meer duren”

Antwerpen -

De wekelijkse veiling die al eeuwenlang op de Vrijdagmarkt wordt gehouden, heeft vandaag voor het eerst op de Sint-Jansvliet plaatsgevonden. Een noodzakelijke, tijdelijke verhuis door nutswerken op de Vrijdagmarkt. “Beter ergens dan nergens, maar toch...”, klinkt het op de markt.

Jan Stassijns

LEES OOK. Wekelijkse veilingmarkt op Vrijdagmarkt verhuist voor twee weken naar Sint-Jansvliet

Vrijdagochtend 6 uur. Het team achter de veilingmarkt van de Vrijdagmarkt begint aan de opbouw van wat toch wel een folkloristisch gebeuren genoemd mag worden. Maar in plaats van de Vrijdagmarkt, waar het magazijn van de organisatoren zich bevindt, moeten ze met hun hele hebben en houden richting de Sint-Jansvliet.

“We weten pas sinds donderdag 16.45 uur dat we naar hier moesten verhuizen”, vertelt de verantwoordelijke, die liever niet met naam in de krant verschijnt, maar spreekt namens haar team. “De ene zegt ons dit, de andere dat… Ik kan er zelf ook niet meer aan uit.”

“Wij horen thuis op de Vrijdagmarkt. Het is daar waar onze patroonheilige staat, de Heilige Catherina, patrones van de oude kleerkopers”

De veilingmarkt oogt beduidend kleiner. “We kunnen amper de helft uitstallen”, zegt ze. “Nee, het is niet hetzelfde. Wij horen thuis op de Vrijdagmarkt. Het is daar waar onze patroonheilige staat, de Heilige Catherina, patrones van de oude kleerkopers. Als we hier moeten blijven, gaat het niet lang meer duren.”

De geschiedenis van de vrijdagse markt gaat terug tot 1549. Al eeuwenlang staat het plein en de bijhorende markt, bekend als de plek waar aangeboden spullen per opbod worden verkocht. “Dat het maar snel terug naar de Vrijdagmarkt gaat”, zeggen vaste marktgangers Gilbert (69) en Jac (62). “Daar is het een stuk gezelliger. Op deze markt weet je nooit wat je gaat vinden, elke week is anders. Als er minder te ontdekken valt, verliest het zijn charme.”

Marktganger Gilbert© jas

Eric (64) en Leen (58) proberen positief te blijven. “Beter iets dan niets”, zegt Leen die elke zondag op de brocantemarkt staat op de Sint-Jansvliet. “Dit is ook een mooie locatie.”

“Beter iets dan niets. Dit is ook een mooie locatie”

Leen

58 jaar

“Het is spijtig dat dit soort folklore meer en meer verdwijnt”, pikt Eric in. “Vroeger had je hier verschillende marchands, nu nog maar één.”

Ook volgende week staat de markt nog op de Sint-Jansvliet. Dan zouden de voorbereidende nutswerken voor de grote heraanleg van de Vrijdagmarkt in oktober afgerond moeten zijn. Waar de markt in oktober naartoe moet, is nog onzeker.

Eric en Leen, vaste marktgangers.© jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV