Direct naar artikelinhoud
Italië

Golf van verkrachtingen in Italië: Romeins burgemeester wil strengere wetten na 'zwarte september'

Burgemeester van Rome Virginia Raggi.Beeld EPA

Na een golf van seksuele misdrijven in Rome en de rest van Italië, roept de burgemeester van de Italiaanse hoofdstad op om strengere wetten tegen verkrachting in te voeren. "De misdaden tegen vrouwen zijn monsterlijk. Het is een zwarte september voor Italië", zegt Virginia Raggi.

"De regering moet ingrijpen, we moeten nu handelen", aldus de burgemeester. Enkele uren voor haar oproep was bekend geraakt dat een vrouwelijke arts op Sicilië verkracht was tijdens haar werk op de spoedafdeling van het ziekenhuis. Haar aanvaller, die intussen gearresteerd is, had geveinsd dat hij ziek was om tot bij haar te geraken, meldde de Italiaanse omroep RAI. 

De lijdensweg van de arts duurde langer dan twee uur, nadat haar aanvaller de telefoon en het alarmsysteem onklaar had gemaakt. Minister van Volksgezondheid Beatrice Lorenzin zei "geschokt te zijn door de zoveelste gewelddaad tegen een vrouwelijke dokter op haar werkplek" en noemde het geweld "onaanvaardbaar".

Lorenzin maakt zich grote zorgen over de beveiliging in ziekenhuizen en riep een spoedministerraad samen om mogelijke oplossingen te bespreken.

Groepsverkrachtingen

In juni werd een vrouwelijke arts in Abruzzo doodgestoken bij het ziekenhuis waar ze werkte. Volgens de politie was de dader vermoedelijk een man die eerder was aangeklaagd omdat hij haar stalkte.

Volgens de recentste cijfers van het bureau voor statistiek Istat waren 652.000 vrouwen in Italië al het slachtoffer van verkrachting. In de meeste gevallen (63 procent) is de dader een (ex-)partner. Meer dan een op de vijf Italiaanse vrouwen tussen 16 en 70 heeft al te maken gekregen met seksueel geweld.

Meer dan een op de vijf Italiaanse vrouwen tussen 16 en 70 heeft al te maken gekregen met seksueel geweld

De afgelopen weken waren er meerdere zeer wrede verkrachtingen, waaronder die van een Duitse toeriste in een drukbezocht Rooms park op zondagavond. Eerder deze maand werden vier mensen gearresteerd voor twee groepsverkrachtingen in de kuststad Rimini. Een week later is een onderzoek geopend naar twee politiemannen die verdacht worden van de verkrachting van twee Amerikaanse studentes.

Burgemeester Raggi maakte vorige week bekend dat de gemeenteraad van Rome werkt aan een verbetering van de veiligheid, door extra camera's en betere belichting te installeren en het openbaar vervoer tijdens de nacht te verbeteren. Vrouwen die zich 's nachts alleen moeten verplaatsen, kunnen in Rome en veel andere grote steden in het land al rekenen op een korting als ze een taxi nemen.