Direct naar artikelinhoud
PHD CUP

Beoordeel zelf: wie legt zijn wetenschappelijk onderzoek het beste uit in 3 minuten?

Dit zijn de 8 finalisten van de PhD Cup.Beeld RV PhD Cup

De ontknoping van de tweede editie van de Vlaamse PhD Cup nadert. Op 2 oktober zullen 8 jonge wetenschappers een gooi doen naar de felbegeerde PhD Cup. Wie legt zijn wetenschappelijk onderzoek het beste uit in drie minuten?

Na een intensieve vierdaagse mediatraining namen de 16 genomineerden het bij de VRT in de Marconi Studio tegen elkaar op. In drie minuten moesten ze de jury bestaande uit onder meer Jan Hautekiet (Radio 1), Reinhilde Weyns (Netmanager Canvas) en prof. Karolien Poels (UAntwerpen – Jonge Academie) verbazen en overtuigen met hun doctoraatsonderzoek. De jury beoordeelde de presentaties en de kandidaten op inhoud, helderheid en présence. Dat leverde 8 finalisten op.

En de winnaars zijn ...

Op maandag 2 oktober kennen we de winnaars. In de Handelsbeurs in Gent strijden de finalisten dan om de hoofdprijs: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro en media-aandacht voor hun onderzoek. Ook de winnaar van de publieksprijs wordt die avond bekroond.

Hieronder kunt u de filmpjes bekijken waarin de 8 finalisten hun onderzoek in drie minuten uitleggen. De finalist met de meeste stemmen krijgt de publieksprijs en mag rekenen op redactionele aandacht in De Morgen en Eos Magazine.

Ben Van Duppen, doctor in de fysica (UAntwerpen) met zijn betoog "Grafeen: van smartphone naar lightphone".

Doris Vandeputte, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (VIB-KU Leuven - VUB) met haar presentatie "Uw kakje zet de standaard".

Carolien Frijns, doctor in de taalkunde (KU Leuven) met haar uiteenzetting "'Echte' gesprekken stimuleren anderstalige kleuters".

Frederik Denorme, doctor in de biomedische wetenschappen (KU Leuven - Kulak) met zijn presentatie "Oplossing voor onoplosbare bloedklonters in de maak".

Ellen Debackere, doctor in de geschiedenis (VUB - UAntwerpen) met haar betoog "Welkom bij A? Aan de grenzen van het 19e-eeuwse Antwerpen".

Bram Van den Bergh, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (KU Leuven) met zijn presentatie "Dokter, u vergeet iets!".

Caroline De Tender, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (ILVO - UGent) met haar uiteenzetting "Hoe afval bijdraagt tot minder pesticiden op groenten en fruit".

Michiel Stock, doctor in de bio-ingenieurswetenschappen (UGent) met zijn presentatie "Wat eet een fabeldier?".

Wat is de PhD Cup?

Jaarlijks worden zo’n 1.600 doctoraten afgewerkt in Vlaanderen. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore. Via de Vlaamse PhD Cup wil Scriptie vzw daar, in samenwerking met de Vlaamse universiteiten, verandering in brengen door wetenschappers te stimuleren om met hun onderzoek naar buiten te treden.