Direct naar artikelinhoud
Kust

Bredene trekt opnieuw aan alarmbel na nieuwe klifvorming

De Bredense kliffen.Beeld Bart Boterman

Burgemeester van Bredene en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) luidt de alarmbel over kustbescherming. Dat deed hij maandag omdat er na het herfstweer van afgelopen weekend opnieuw zandkliffen zijn ontstaan, en omdat er in het Marien Ruimtelijk Plan geen zone meer is voor een proefeiland.

Zandkliffen aan de Vlaamse kust, veelal ter hoogte van Bredene, zijn zo stilaan een terugkerend fenomeen na een storm geworden. Die kliffen herinneren er enerzijds aan hoe belangrijk kustwering is en anderzijds dat er nog steeds weinig alternatieven zijn voor de kostelijke zandsuppleties.

Vandenberghe vraagt meer inzet van Vlaanderen. “Het plan om via eilanden in zee de kust extra te beschermen, mag immers stilaan worden opgeborgen en op een alternatief is het nog wachten. Nu de herfststormen weer over ons land rollen, hoopt de kust om het ook dit jaar droog te kunnen houden”, zegt de burgemeester van Bredene.

“Het Vlaams gewest maakt zich sterk dat de kust door de zandopspuitingen tot minstens 2050 beschermd is tegen overstromingen vanuit zee. Enig probleem: er is sterke twijfel of de huidige kustverdediging ook op lange termijn effectief en betaalbaar blijft”, aldus de burgemeester. “Het Masterplan Kust is door de realiteit van een stijgende zeespiegel en klimaatverandering ingehaald. We kunnen ook niet eindeloos blijven betalen voor zandopspuitingen.”

Protest

Het kabinet van bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) volgde al snel met een reactie. “We bekijken onze kustverdediging op de lange termijn en zonder taboes”, luidde het. Weyts wil onderzoeken wat de beste en meest duurzame kustverdediging is: of het nu op de dijk, op het strand of voor het strand (in zee) is. 

“Het is vreemd dat de minister nu kritiek krijgt van een kustburgemeester, want als de minister op de langere termijn nadenkt over structurele kustverdediging, zoals bijvoorbeeld de te onderzoeken piste van een proefeiland, dan zijn de kustburgemeesters de eersten om luid te protesteren. Vlaanderen investeert op dit moment in zandsuppleties en als de kustburgemeesters blijven protesteren tegen elke piste die het probleem op een andere manier wil aanpakken, dan zal Vlaanderen ook in de toekomst zand moeten blijven suppleren”, aldus het kabinet van Weyts.