Het BA Campus Stassart is één van de Mechelse hotspots tijdens de Erfgoeddag.© Joren De Weerdt

Erfgoeddag belicht geschiedenis van immigratie en emigratie in Mechelen: “Campus Stassart en Stadsarchief zijn hotspots”

Mechelen -

Dit weekend vindt de jaarlijkse Erfgoeddag plaats. Ook in Mechelen staan er tal van activiteiten op het programma. Het thema is Thuis en in de Dijlestad wordt er gefocust op migratie door de eeuwen heen. “Want mensen vonden hier een nieuwe thuis, maar er zijn ook veel mensen gevlucht”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Tijdens de Erfgoeddag staan geschiedenis en erfgoed traditiegetrouw in de kijker. Ook in Mechelen zetten heel wat instellingen en organisaties hun schouders onder het initiatief. Verspreid in de stad zijn er zo’n veertig activiteiten te ontdekken. Eén van de hotspots is het Busleyden Atheneum Campus Stassart op de Wollemarkt. Die locatie werd volgens de stad niet toevallig gekozen.

“Het thema van de Erfgoeddag is dit jaar Thuis”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Voor Mechelen). “En wij focussen vooral op immigratie en emigratie door de eeuwen heen. Campus Stassart is een van de meest diverse scholen in onze stad. Er zijn leerlingen met roots van over de hele wereld. Zij of hun familie verlieten ooit hun vroegere thuisland om in Mechelen een nieuwe thuis te vinden.”

De leerlingen van de tweede graad werkten heel wat activiteiten uit voor de Erfgoeddag.© Joren De Weerdt

De leerlingen van de tweede graad Toerisme werkten verschillende initiatieven uit. “Het onderwerp sluit dan ook enorm goed aan bij hun eigen leefwereld”, zegt begeleidend leerkracht Katrien Van Zeebroeck. “Ze waren meteen enthousiast en kwamen tijdens een brainstormsessie met heel wat originele ideeën om hun cultuur of land van herkomst te tonen aan de Mechelaars. Ik ben heel trots op het resultaat.”

Op Campus Stassart kan je onder meer kennismaken met traditionele kledij, in gesprek gaan met leerlingen over hun afkomst of al knutselend het verhaal achter macramé of henna ontdekken. De school voorziet ook een bar waar je iets kan drinken, er is een workshop Marokkaans koken met een Vlaamse toets en ook het Speelgoedmuseum is aanwezig. Daarnaast tonen de leerlingen alle landen die op Campus Stassart vertegenwoordigd zijn.

Documentaire

“Maar Mechelen is niet alleen een stad van immigratie, er was ook veel emigratie”, zegt Siffer. “Bijvoorbeeld in de zestiende eeuw. Geteisterd door ontbering en het geweld van de godsdienstoorlogen sloegen heel wat Mechelaars op de vlucht. Vaak richting het noorden. Heel wat prominente Mechelaars kwamen in Nederland terecht en droegen zo bij aan De Gouden Eeuw van Nederland.”

Grote namen zoals Hans Bol, Anthonis Van Obbergen en Rembert Dodoens verlieten de stad. Het bevolkingsaantal daalde in die periode van 30.000 tot 11.000. “Samen gingen we op zoek naar het verhaal van die vertrekkers”, zeggen documentairemakers Koen Vermeulen en Jan Weynants. “We legden 3.500 kilometer af door Nederland, Duitsland, Denemarken en Polen op zoek naar de invloed van deze Mechelaars op de rest van Europa.”

Documentairemakers Jan Weynants en Koen Vermeulen volgden het traject van de vele Mechelaars die in de zestiende eeuw vertrokken.© Stijn Van de Sande

Desolaat Mechelen

Het leverde twintig uur aan beeldmateriaal op. Dat werd gemonteerd tot een documentaire van ruim een uur die tijdens Erfgoeddag doorlopend getoond wordt op de zolder van het Stadsarchief in de Nokerstraat. Je ontdekt er ook verschillende historische documenten die een beeld schetsen van het desolate Mechelen in de zestiende eeuw en de massale exodus.

Het volledige programma van Erfgoeddag in Mechelen en de regio kan je vinden op de website van de stad.

www.mechelen.be/erfgoeddag
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen