© RTV

Zeldzaam orgel overgebracht vanuit Parijs voor openingsconcert Lunalia: “Verplaatsbaar orgel in deze vorm is uniek”

Mechelen -

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen werd dinsdagavond een erg bijzonder pakje in ontvangst genomen. Voor het openingsconcert van Lunalia vrijdag werd namelijk een uniek houten orgel overgebracht vanuit Parijs. Het instrument is één van de weinige exemplaren in zijn soort.

LEES OOK: Voorjaarsconcerten Lunalia belichten meerstemmigheid van Europa: “Bijzondere aandacht voor Tsjechische muziek”

Met het openingsconcert Te Deum door het gezelschap Musica Gloria gaat vrijdag Lunalia van start. Dat is het voorjaarsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen. Speciaal voor dat concert werd deze week een orgel overgebracht vanuit Parijs. Het instrument werd door de muzikanten van het gezelschap uitgekozen en werd woensdag in elkaar gezet.

“Voor het stuk Gott ist mein König van Johann Sebastian Bach heeft het gezelschap een orgel met twee klavieren nodig”, zegt Iris Teunissen van Lunalia. “Uiteindelijk kwamen we uit bij dit instrument. Het werd gebouwd door de Fransman Luc Meurice en geharmoniseerd door de Luxemburgse orgelbouwer Thomas. Het is in het privébezit van Joseph Jacob in Parijs.”

“Het gaat om een staand orgel dat toch verplaatsbaar is. Die combinatie is enorm zeldzaam. Het is dus absoluut een uniek instrument”, klinkt het. “De pijpen werden volledig gemaakt in hout, wat zorgt voor een uitzonderlijke warme en rijke klank. Dit soort houten orgels worden vaak gebruikt voor het spelen van oude muziek.”

Het instrument werd dinsdagavond geleverd in de Sint-Rombautskathedraal.© Lunalia

“Dit orgel combineert de klank- en visuele kwaliteiten van oude instrumenten met moderne eisen”, zegt algemeen directeur Jelle Dierickx van Festival van Vlaanderen Mechelen. “Op vlak van transpositie naar verschillende toonhoogtes, gemak en stabiliteit van stemming, lichtheid, transportgemak en weerstand tegen klimaatveranderingen is dit absoluut een topinstrument.”

Naar aanleiding van Lunalia vinden er de komende weken heel wat activiteiten en concerten plaats in Mechelen. (svds)

De volledige programmatie kan je terugvinden op de website. www.lunalia.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners