Agenten in burger speuren naar zakkenrollers en dealers op Extrema Outdoor

De komende drie dagen zullen in totaal zo’n 80.000 mensen naar Extrema Outdoor afzakken. Een indrukwekkend getal naar Limburgse normen, dat dan ook alle aandacht krijgt van de veiligheidsdiensten. Agenten in burger zullen op de weide speuren naar zakkenrollers en drugdealers, waardoor de pakkans veel groter wordt.

Chris Nelis

Op de eerste avond van Extrema Outdoor zullen zo’n 20.000 muziekliefhebbers richting festival trekken. Voor zaterdag en zondag worden nog eens 28.000 bezoekers per dag verwacht. Dat vergt niet alleen organisatorisch veel inspanningen, maar ook op het vlak van veiligheid. En daarvoor wordt dit jaar een tandje bijgestoken. Dat zakkenrollers op festivals en massabijeenkomsten veel actiever zijn dan elders is niet nieuw. Bij Extrema Outdoor mogen ze zich dit jaar verwachten aan een grotere pakkans. “Er zullen agenten in burger rondlopen”, zegt commissaris Peter Czymerys die de commandopost bij Extrema Outdoor leidt. “Die zijn getraind in het herkennen van zakkenrollers. Ze grijpen zelf niet in, maar ze geven een signaal aan de commandopost waar de verdachten op het scherm gevolgd worden en bij de juiste gelegenheid worden opgepakt.”

“Iemand die een gebruikershoeveelheid drugs bij zich heeft, kan zich verwachten aan een aanzienlijke onmiddellijke schikking”

Commissaris Peter Czymerys

Ook druggebruik en dealen worden meteen aangepakt. “Iemand die een gebruikershoeveelheid bij zich heeft, kan zich verwachten aan een aanzienlijke onmiddellijke schikking”, gaat Czymerys verder. Dealers die betrapt zijn worden opgepakt en meteen voorgeleid voor een al dan niet onmiddellijke aanhouding.

© Sven Dillen

De drugs die aangetroffen wordt kan ook meteen geanalyseerd worden in het mobiele lab van het NICC, zoals voorgaande jaren ook al gebeurde. Maatregelen die allemaal in een versnelling hoger afgehandeld kunnen worden door de aanwezigheid van parketmagistraten.

Psychosociale hulp

Er wordt ook veel aandacht besteed aan het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op grote schermen op het festivalterrein wordt hierover geïnformeerd. Het nummer (011/93.33.23) dat erbij getoond wordt, leidt rechtstreeks naar de commandopost zodat hulpdiensten meteen en accuraat kunnen reageren. Niet onbelangrijk is dat behalve de medische posten er ook onmiddellijk psychosociale hulp aangeboden kan worden voor het geval dat nodig is.

© Boumediene Belbachir

Burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) tenslotte geeft mee dat de professionaliteit van het festival elk jaar weer toeneemt. “Samen met het aantal festivalgangers”, zegt Yzermans. “Ook dit jaar wordt gewerkt met een geluidsfirma die optreedt voor het geval het geluid of de tonen te fel of te hoog zijn. Dat heeft vorig jaar uitstekend gewerkt. We kregen nog 10 klachten, terwijl er dat de jaren voordien 500 waren. Vorig jaar waren er 70.000 bezoekers en dit jaar 80.000. Er is nog groeipotentieel voor een aantal jaren. Waar de grens ligt weet ik niet. Ik ga er dan ook geen getal op plakken. Dat moeten we jaar per jaar bekijken met de organisatoren van het festival en met de veiligheidsdiensten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer