© Tom Palmaers

Tongerse moet 1.625 euro voorschot cash betalen: “En nu krijg ik mijn borstverkleining plots niet meer terugbetaald”

Omdat alles betaald moest zijn voor de operatie, en omdat het gekregen rekeningnummer niet werkte, had Annita Bruninx geen andere mogelijkheid dan “het voorschot” voor haar borstverkleining cash af te geven in de privépraktijk van de plastisch chirurg. Dat geld - 1.625 euro - terugvorderen via de hospitalisatieverzekering van het ziekenfonds, blijkt echter heel wat moeilijker.

Gunter Willekens en Lies Vanbets

WIE?

Naam: Annita Bruninx (49)

Waar: Neremstraat, Tongeren

WAT? Een plastisch chirurg mag 300 procent ereloonsupplementen aanrekenen. Maar als u een hospitalisatieverzekering hebt, zorgt u maar beter dat ook dat ereloon op factuur staat.

De borstverkleining die Annita op 12 september liet uitvoeren in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder was door het ziekenfonds goedgekeurd. Omdat zij bovendien een hospitalisatieverzekering had, zou ze alle kosten - ook de ereloonsupplementen - moeten terugkrijgen. Dat lukt echter niet, omdat ze een deel van de kosten cash betaald heeft aan plastisch chirurg L.B..

Annita diende ook al een klacht in bij de Orde der artsen. “Op één van de voorafgaande afspraken hebben dr. B. en ik afgesproken dat ik een voorschot van 1.625 euro zou betalen”, schrijft Annita in die klacht. “Dat moest op een rekeningnummer gestort worden.”

“Ik heb meermaals geprobeerd het bedrag over te schrijven, maar dat werd elke keer geweigerd. Ik heb contact opgenomen met dr. B., maar hij was op dat ogenblik met vakantie. Uiteindelijk heb ik hem pas op 11 september, een dag voor de operatie, kunnen bereiken. Na telefonisch contact met de secretaresse van zijn privépraktijk en met de chirurg zelf, werd mij aangemaand om het geld cash te brengen. Als ik niet op voorhand betaalde, zou de operatie geannuleerd worden.”

Bijgevolg ging Annita 1.625 euro in een enveloppe afgeven in de privépraktijk. “De chirurg heeft mij daarna persoonlijk een betalingsbewijs overhandigd”, gaat Annita verder. “Hij heeft zeer duidelijk gezegd dat alles zou worden terugbetaald door het ziekenfonds.”

Nazorg

Annita koos voor een eenpersoonskamer. Dat brengt ereloonsupplementen met zich mee, maar die zouden gedekt worden door de hospitalisatieverzekering.

De Tongerse heeft dus recht op een volledige terugbetaling van alle gemaakte kosten. Maar in de praktijk blijkt dat niet evident. Van die 1.625 euro is immers geen spoor op de ziekenhuisfactuur terug te vinden. Op het betalingsbewijs staat dat het geld dient als ereloon betreffende de nazorgen, uitgevoerd in de privépraktijk van de chirurg.

“Ik ben inderdaad na de operatie twee keer in zijn praktijk geweest. Twee bezoekjes van tien minuten. De eerste keer heeft een verpleegster een pleister vervangen, de tweede keer heeft zij de draadjes verwijderd. De chirurg zelf heb ik toen niet gezien.”

Feit is dat het ziekenfonds van Annita, De Voorzorg, niet kan terugbetalen omdat het bedrag nergens op factuur staat. Het betalingsbewijs is niet voldoende. Annita nam al contact op met het ziekenhuis, de chirurg én het ziekenfonds, maar van haar 1.625 euro zag ze nog geen cent terug. De Voorzorg stelde wel voor om samen naar de ombudsdienst van het ziekenhuis te trekken, wat ook gebeurd is.

OPGELOST

“Wij hebben de zaak grondig uitgespit”, zegt Diane Mombers, communicatieverantwoordelijke van het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. ”Die 1.625 euro is betaald voor nazorg, in de privépraktijk van de chirurg. Maar dat ligt buiten onze verantwoordelijkheid.”Plastisch chirurg L.B. zegt dat hij niets verkeerds gedaan heeft. “De vrouw heeft er zelf voor gekozen om cash te betalen”, zegt hij. “Het kan zijn dat er iets mis was met het rekeningnummer, maar als ze dat gemeld had, had ze wel een ander rekeningnummer gekregen. Wij zijn zelf geen voorstander van cash betalingen, maar wij laten wel die mogelijkheid, omdat sommige patiënten dat verkiezen.”Op de vraag waarom Annita nog voor de operatie moest betalen voor de nazorg, is dr. B. duidelijk. “Dat is altijd zo, omdat we anders ons geld niet meer zien. Vraag maar na in elke privépraktijk, dat gebeurt zo overal. Het bedrag is ook volledig conform de wettelijke bepalingen. Ook al voer ik de nazorg niet persoonlijk uit, dan nog mag ik daar ereloon voor vragen. Ook al doe ik enkel de deur open of geef ik haar een hand.”Dr. B. is wel bereid om de vrouw alsnog de nodige papieren te geven. “De patiënte moet gewoon naar hier komen, en dan zorg ik ervoor dat zij alle papieren krijgt die ze nodig heeft. Maar dat heeft ze nog niet gedaan.”Eén dag na ons telefoontje naar de plastisch chirurg, krijgt Annita de bevestiging dat alle papieren in orde zullen gemaakt worden. Met die papieren kan ze alsnog het bedrag terugvorderen via haar hospitalisatieverzekering.Het Socialistisch Ziekenfonds, waar De Voorzorg deel van uitmaakt, wijst erop dat zij in 2017 275.000 euro kon recupereren van 2.100 betwiste dossiers. Ze hekelen de achterpoortjes die zorgverstrekkers telkens opzoeken om extra inkomsten te genereren. “Betaal nooit zomaar cash”, klinkt het. “Kijk je factuur altijd goed na, en kom bij twijfel, voor je betaalt, naar het ziekenfonds.”